Окончателно: Оградата по границата ще се ремонтира без обществени поръчки

БСП и ДПС дежурно предупредиха, че се готвят далавери

Окончателно: Оградата по границата ще се ремонтира без обществени поръчки
Законът за обществените поръчки няма да се прилага за договори за услуги, доставки или строителство, сключвани от възложител по свързани с изграждане и поддръжка на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. Това решиха депутатите в четвъртък с приемане на изменение на Закона за обществените поръчки на второ четене.
 
От БСП и ДПС възразиха срещу промяната и даването на възможност и за ремонтите на оградата по границата да не се правят обществени поръчки.
 
Правите това, за да няма прозрачност, за да не може да се сравняват офертите за поддръжка, за да може без обществена поръчка, без яснота, без прозрачност да се правят далаверите за поддръжка на оградата, каза Филип Попов от БСП.
 
Този текст е ненужен и подсилва усещането у обществото, че около тази ограда текат нечисти процеси, заяви Хамид Хамид от ДПС. Народното събрание трябва да се ограничи от приемане на текстове, които създават хранителна среда за корупция, заяви Йордан Цонев от движението.
 
Странджа е особена планина с много пресечен терен и е трудно предвидимо какво ще се случи при един порой, обясни от своя страна Диана Саватева от ГЕРБ.
 
Съоръжението е стабилно на повечето места, не може за пробив от 10 метра да се вадят изводи за надеждността на цялата ограда. Нищо няма да се замете, защото така или иначе върви досъдебно производство, каза депутатът.
 
По думите ѝ обаче няма нито привлечени обвиняеми, нито е повдигнато обвинение. 
 
"За нас е доста нелогично да се размята тезата, че е необходима процедура по Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за щети, случили се от природни бедствия. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, което е образувано от Специализираната прокуратура, за да се правят ремонти?", добави тя.
 
Хамид Хамид от ДПС заяви, че и сега в закона има текст, който регламентира как се действа при форсмажорни обстоятелства, каквито са природните бедствия.
 
Златните дупки и оградата 
 
Това е закон за златната дупка, коментира Иван Иванов от БСП.
 
Като замине снегът, вероятно и оградата ще замине, коментира той.
 
Златна дупка има само в аргументите против приемането на този закон, отговори Христиан Митев от Обединените патриоти.
 
Димитър Лазаров от ГЕРБ допълни, че ако ще се говори за златни дупки, то трябва да се отбележат "Цанков камък" и Водното огледало в Кърджали.
 
Данаил Кирилов от ГЕРБ попита каква ограда по границата е била изградена по време на правителството на Пламен Орешарски - едноредова или двуредова, какви са били разходите, кои са били доставчиците.
 
Павел Шопов от "Обединени патриоти“ добави от своя страна, че "всичко, което допринася за по-лесната поддръжка и експлоатация е добре дошло". 
 
 
"Текстовете са точно прагматични, те вършат работа и това е нашата гледна точка. За колегите от БСП въпросът е обект на опозиционност и нищо друго. За ДПС нещата са съвсем различни – за тях това е проблем, защото оградата отделя страната ни от Турция“, каза още Шопов. 
 
Какво разследва прокуратурата? 
 
Строителството на оградата се превърна в един от най-големите инфраструктурни проекти и излезе близо 200 млн. лева.
 
Подобно изключение от Закона за обществените поръчки вече бе направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението. То бе мотивирано със спешността на строителството на оградата, на която правителството възлагаше огромни надежди да спре евентуален миграционен натиск към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха избрани от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас.
 
През февруари прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за евентуални нередности около оградата, а ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) вече са проверили проекта.
 
Също през февруари депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков поискаха от главния прокурор Сотир Цацаров доклада на ДАНС и резултатите от проверката, но от прокуратурата отказват да им ги предоставят, тъй като те могат да бъдат част от доказателствата в евентуален съдебен процес.
 
От прокуратурата обясниха обаче, че още на 10 март миналата година е постъпил сигнал от бившия депутат Велизар Енчев (разделил се след скандал с коалицията "Патриотичен фронт" на ВМРО и НФСБ), в който се твърди, че оградата се строи от фирми на "Патриотичен фронт“ и цените по договорите са многократно завишени.
 
Прокуратурата възложи на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да провери възлагането и проектирането на проекта, а на ДАНС - твърденията за корупция на лица, заемащи висши държавни длъжности.
 
Още тогава лидерът на НФСБ Валери Симеонов отхвърли всички съмнения около проекта и го нарече "Великата българска стена".
 
През юни миналата година в прокуратурата постъпва нов сигнал. Този път от БСП, който също е включен в проверката.
 
През август проверките на ДАНС и АДФИ вече са готови и са изпратени на Специализираната прокуратура. Тя извършва допълнителна проверка, събира обяснения от много лица и на 19 декември м.г. образува досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?