Окончателно отпадна идеята на БСП за пенсиониране при недостиг на стаж или възраст

Върнато бе старото положение военните да се пенсионират само с прослужено време, но не и навършени години

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Сн. БГНЕС

Предложението на БСП работниците от трета категория труд да могат да се пенсионират до две години преди навършване на възраст или стаж окончателно отпадна, след като бе отхвърлено от парламента в сряда.

Според идеята на левицата, залегнала и в предизборните ѝ обещания, хората, отговарящи на сега действащите условия за пенсиониране за трета категория труд (най-разпространената), биха могли да се пенсионират, но с намалена пенсия.

Предложението мина на първо четене при обсъждането на промените в Кодекса за социално осигуряване, въпреки че не бе подкрепено от социалната комисия в парламента, но на второ четене бе отхвърлено. Още при внасянето му резерви към него изрази и социалният министър Хасан Адемов.

Срещу предложението гласуваха депутатите от ГЕРБ, половината от депутатите от ДПС, а другата половина се въздържаха. То бе подкрепено от присъстващите народни представители на левицата (един се въздържа) и на "Атака".

Според бившия социален министър и депутат от ГЕРБ Тотю Младенов ранното пенсиониране не помага нито на хората, нито на осигурителната система. Той обясни, че над 53% от приходите в НОИ са от данъци. Над 2 млрд. лв е дефицитът, а това, което се предлага, не само че не се намаляват дефицитите, но те се увеличават. Младенов каза още, че предложението за замразяване на пенсионната реформа е абсолютно пагубно за системата. Правилният подход е да има работа за тези хора, добави той.

Корнелия Нинова от БСП обясни, че при записаните по времето на ГЕРБ и Симеон Дянков параметри хората не могат да доживеят да вземат пенсия. При замразяването на възрастта и стажа през 2014 г. 15 000 лица ще се възползват от тази мярка и това ще струва 45.5 млн. лв. При гъвкавото пенсиониране през 2014 г. ще се възползват 13 000 души, като необходимите средства са 30 млн. лв., обясни тя.

Депутатите отхвърлиха и текста за промяна в Кодекса за социално осигуряване, с който се замразява пенсионната реформа, приета от ГЕРБ, която увеличава възрастта и осигурителния стаж всяка година с по четири месеца.

Министър Хасан Адемов обясни, че текстът вече е записан в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2014 г., като там е отчетено, че стъпката със замразяването се прави за една година, докато във внесения от левицата проект няма отбелязан срок.

След днешното решение на депутатите остава да действа текстът, записан в Закона за бюджета на ДОО.

Депутатите върнаха и старото положение за пенсиониране на военните, преди да бъде променено от ГЕРБ от 1 юли 2012 г. Според приетите в сряда текстове военнослужещите ще придобиват право на пенсия при освобождаване от служба, независимо от възрастта им при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети (18 години) действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили.

Промяната, въведена от ГЕРБ, добавяше изискването за навършена възраст - 52-54 години за младшите и старшите, и съответно за висшите офицерски звания, и 42-44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази. Тя беше наложена от предишните управляващи без дискусии и достатъчно аргументи и предизвика сериозно недоволство сред военните. Още повече, че подобни завишавания на параметрите за пенсиониране не бяха въведени за служителите на МВР.

Предложението бе подкрепено от 105 народни представители, само 17 бяха против и 27 се въздържаха.

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че след днешното гласуване се премахва една неравнопоставеност. Той посочи, че това е норма, която е създавала напрежение и несигурност във военнослужещите и е дискриминационна по отношение на тях.

До 31 декември 2020 г. учителите ще придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и за възраст три години по-рано от пенсионната възраст и при учителски осигурителен стаж 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете, решиха още депутатите.

Решено беше още до 31 декември 2014 г. лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд, да могат да се пенсионират при навършване на възраст 47 години и 8 месеца за жените и 52 години 8 месеца за мъжете при първа категория труд или 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете при втора категория труд, и ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете.

След края на гласуването социалният министър Хасан Адемов коментира пред журналисти, че от 2015 г. при ръст на икономиката може да се мисли за поетапно увеличение на пенсионната вноска.

Това, което ни съветва Световната банка, е да се опитаме да увеличим осигурителната вноска през следващите години, когато това е благоприятно, посочи той. По думите му това може да е с един или два процентни пункта.

Ако вярваме на това, че през последните месеци на тази година и през следващата година има вече видима тенденция за ръст на икономиката и увеличаване на приходите в осигурителната система, от 2015 г. можем да мислим за такова бавно, поетапно увеличение на осигурителната вноска, посочи Хасан Адемов. Той обаче отбеляза, че това би могло да се случи само при ръст на икономиката, защото в противен случай има риск да се намали разполагаемият доход на българските граждани и да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Хасан Адемов отбеляза, че увеличаването на пенсионната вноска е неблагоприятна мярка и за работодателите, и за работници и служители, но няма как да се мине без нея, ако искаме да стабилизираме пенсионната система. Мерките, които се приемаха досега, бяха в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите и сега резултатът е ясен - дефицит в бюджета на държавното обществено осигуряване, добави той.

През следващата година предстои изключително сериозен дебат по въпроса как ще се увеличава възрастта и стажът за пенсиониране, каза още министър Адемов. В момента има работна група, която се занимава с проблемите на ранното пенсиониране, с това какво ще се случва след 1 януари 2015 г., защото до 2014 г. е възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници, посочи той.

Адемов допълни, че другата дискусия е да се съобрази поетапното увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране с продължителността на живота. Конкретните текстове може би до края на март следващата година ще бъдат ясни, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България