Окончателно: Партията на Божков е регистрирана

Окончателно: Партията на Божков е регистрирана

Политическият проект на хазартния бос Васил Божков – "Българско лято" – трябва да бъде вписан в регистъра на политическите партии. Това реши окончателно Върховният касационен съд. На практика последната инстанция потвърждава решението на първата. То обаче бе обжалвано от прокуратурата.

Два дни преди кампанията

Решението на ВКС бе обявено два дни преди официалния старт на предизборната кампания за парламентарния вот на 4 април.

"Българско лято" няма да се яви на изборите под собственото си име, стана ясно преди десетина дни. Тъй като с прокурорското обжалване партията не можа да се регистрира в ЦИК, хората на Божков намериха спасителен вариант. Те обявиха, че ще се явят на изборите с регистрираната Българско национално обединение (БНО). Лидер на това движение е актьорът и поп-фолк певец Георги Георгиев-Готи. На последния местен вот той бе кандидат за кмет на София и се снима на предизборния си плакат гол с тиква в ръце.

Няма нарушения

В решението на ВКС се посочва, че твърдяните от прокуратурата нарушения не са налице. От държавното обвинение са настоявали, че не е ясно как точно е била учредена партията онлайн. Тези съмнения се опревергават от съдържанието на протокола от учредяването, посочват съдиите.

Прокурорите не са харесали и текста на учредителната декларация, защото в него имало обиди към съдебната власт.

"По отношение на съдържанието на учредителната декларация и по-специално, че в нея се съдържали обидни квалификации по отношение на съдебната власт, то трябва да се отчита, че посочените в протеста като такива цитати се намират в "преамбюла" на документа и не представляват част от уреденото от закона съдържание, изискващо определяне на основните принципи и цели на учредяваната политическа партия", пишат в отговор съдиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?