Окончателно: половината от секциите в чужбина са в Турция

В Турция ще бъдат разкрити 123 от общо 262-те секции, в които българите ще могат да дадат гласа си за парламентарните избори. Това съобщи в петък говорителят на ЦИК Бисер Троянов след като комисията одобри техния окончателен списък. За сравнение по време на изборите през 2005 година разкритите секции извън България бяха 344.

Общо в 58 държави българите ще могат да дадат своя вот. След Турция на второ място по най-много избирателни секции е Испания със 17, САЩ - 15, Германия - 10, по 6 са във Франция и Кипър, а 4 са в Канада.

От ЦИК са приели за "нецелесъобразно" разкриването на секции в посолства и консулства в държави с до трима български граждани. Така няма да има секции в Етиопия, Бразилия, Гана, Камбоджа, Виетнам и Судан.

Около местата за гласуване в чужбина избухна и поредния скандал, който съпътства изборната кампания през тази година.

Външно министерство е поискало обяснения от дипломатическите ни мисии в Албания, Кипър и Чикаго за нередности във връзка с организирането на изборния процес за българските граждани там, съобщи зам.-външният министър Милен Керемедчиев за Меdiapool.

Много българи в Албания, Кипър, Германия и от голямата диаспора в Чикаго се оплакаха, че няма да могат да упражнят правото си на глас, защото няма къде. По този повод зам.-външният министър Милен Керемедчиев обясни, че специално германското законодателство не позволява разкриването на изборни секции извън дипломатическите представителства.

Българската мисия е поискала откриването на още пет секции в страната, но местните власти са отказали. Подобна е ситуацията в Гърция, Франция, Канада и Македония.

В същото време български граждани, живеещи в Германия, заявиха, че посолството в Германия не е направило необходимото, за да защити правата им и настояха посланик Иво Петров да даде обяснения, като запазиха правото си да търсят директно информация от германските власти.

Изборни секции в чужбина се откриват в дипломатическите ни представителства или извън тях, но при подадени 100 заявления. По своя преценка посланиците могат да поискат отварянето на секции и при по-малко от 100 заявления.

По време на заседанието си в петък ЦИК е регистрирала още двама наблюдатели от ОССЕ и така те стават общо 19.

ЦИК е предвидила възможността в останалите държави, без граничните на България, наборът от бюлетини да бъде изпратен по електронен път. В Гърция, Македония, Турция, Сърбия, Румъния ще бъдат изпратени оригиналните бюлетини за чужбина с пропорционалните листи на кандидатите.

Споделяне

Още от България