Окончателно: Съдът потвърди, че Полфрийман е свободен

Австралиецът призова Цацаров да си подаде оставката заради злоупотреба със служебно положение

Джок Полфрийман, Снимка: БГНЕС

Делото за предсрочното условно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман няма да се гледа отново. Това реши състав на Върховния касационен съд (ВКС). Съдът бе сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска възобновяване на делото и отмяна на решението на съдиите Калин Калпакчиев, Виолета Магдалинчева и Весислава Иванова, по силата на което Полфрийман бе освободен шест години по-рано от затвора. Той бе осъден за убийството на Андрей Монов в София през 2007 г.

Не решение, а определение

Спорът пред върховния съд се въртеше около това дали Калпакчиев, Магдалинчева и Иванова са нарушили закона като са се произнесли с "определение", а не с "решение" за свободата на Полфрийман. Другият аргумент на Цацаров за исканата от него отмяна бе, че съдебният състав е бил незаконен, тъй като Калпакчиев и Иванова били близки до Българския хелзинкски комитет (БХК), който пък бил депозирал положително становище за освобождаването на Полфрийман.

ВКС изобщо не обсъжда твърденията за близост на съдиите с БХК. Съдиите Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова се концентрират изцяло върху спора определение или решение е трябвало да напише втората инстанция, за да освободи Полфрийман.

Те подчертават, че в НПК ясно е записано какъв е съдебният акт на първата инстанция – определение. Актът на втората инстанция – апелативният съд обаче не е определен, което дава поле за тълкуване какъв трябва да бъде.

Според ВКС обаче няма съмнение, че той е определение, а не решение, както твърди Цацаров. Тримата съдии подчертават, че няма никакво основание да се смята, че законодателят е искал да въведе негласно подобна процедура – възможност за възобновяване на делото заради сбъркано наименование на съдебния акт.

Обратното – на съда са дадени достатъчно възможности да отмени условно предсрочно освобождаване. Например – ако се установи, че освободеният затворник наруши задълженията си. Оттук насетне може да се коригира оценката и за това дали се е поправил и евентуално да бъде върнат в затвора.

"Затова няма никакво основание да се приеме, че волята и разумът на законодателя са били чрез вида на въззивния съдебен акт да се допусне възобновяване на производството. Следователно актът, с който въззивният съд е бил длъжен да се произнесе, е определение. Искането за възобновяване на делото се явява процесуално недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане, а производството – прекратено", пишат върховните съдии.

А сега – да си подаде оставката

"Днес ВКС постанови, че искането на главния прокурор за отмяна на предсрочното ми освобождаване е неоснователно и невалидно. Сега призовавам Цацаров да подаде оставката си от КПКОНПИ поради злоупотреба със служебното си положение", написа във фейсбук Джок Полфрийман. През последните месеци австралиецът е на свобода, участва в различни инициативи и дори се срещна с правосъдния министър Данаил Кирилов като представител на неправителствена организация за защита правата на затворниците.

Цацаров не е единственият, който взе активно участие в скандала, избухнал с освобождаването на Полфрийман.

От "Атака" и ВМРО поискаха наказания за магистратите, постановили решението. Партията на Волен Сидеров се обяви за закриване на Съюза на съдиите в България, а хората на Красимир Каракачанов поискаха да се спре финансирането им и закриване на БХК. След организирани протеси Висшият съдебен съвет с нежелание призова да се спре с натиска върху магистрати. А членът му Вероника Имова дори обяви, че като "една българска майка" не можела да си затвори очите за зависимостите в съдебната система.

Атаките срещу съда доведоха до безпрецедентна подписка от близо 300 съдии. Верни на традицията да отговарят със законови промени на всеки скандал от ГЕРБ предложиха промени в НПК, чрез които делата за предсрочно освобождаване да могат да се възобновяват. В момента те се гледат само на две инстанции, т.е. второто решение е окончателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?