Окончателно: Таксите за роуминг остават в историята на 15 юни

Окончателно: Таксите за роуминг остават в историята на 15 юни

Отпадна и последното препятствие по пътя към пълното премахване на таксите на дребно за роуминг от 15 юни 2017 г., след като Европейският парламент одобри в четвъртък споразумението относно максималните цени на роуминга на едро. Този документ бе неофициално съгласуван със Съвета на ЕС и се е одобрен от 549 от евродепутатите, против са били 27, а 50 са се въздържали.

Така се отваря пътят за премахване на роуминг таксите и потребителите на мобилни услуги ще могат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да прехвърлят данни в друга държава членка на ЕС на същата цена, като у дома.

"Това е голяма победа за европейските потребители“, заяви докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия), цитирана от пресцентъра на Европарламента.

Потребителите, пътуващи из Европа, ще имат възможност да проверяват електронна си поща, използват пътни карти, качват снимки в социалните мрежи, да се обаждат и изпращат съобщения до вкъщи без допълнителни такси“, допълни тя.

Отпадането на роуминг таксите за крайните потребители на мобилни услуги бе договорено в началото на февруари 2017 г. Сега са определени и по-ниски цени за трансфер на данни като например аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна членка в друга.

Това може също да отвори пазарите за малки оператори и операторите на виртуални мобилни мрежи, посочват от Европарламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес