Окончателно: Терез и Масуд заминават за Холандия

Или как премиерът Борисов "развърза" ръцете на Нено Димов

Въпреки първоначалните твърдения на екоминистъра Нено Димов, че законът му връзва ръцете, след намесата на премиера Бойко Борисов, в МОСВ намериха решение на казуса с двете болни лъвчета Терез и Масуд и в най-кратки срокове те ще заминат за спасителен център в Холандия, а от там – за резерват в Южна Африка. Това стана ясно във вторник следобед на пресконференция, дадена съвместно от МОСВ и представители на двете организации, спасили живота на лъвчетата – "Четири лапи" и "Дивите животни".

Спасяването им се превърна в казус от държавно значение заради необяснимата настойчивост на Пазарджик да вземе животните за своя зоокът, макар че няма възможност да полага специализирани грижи за тях. Терез и Масуд бяха родени в Разград, чиито общинари също така настойчиво гласуваха да дарят животните на Пазарджик. Цялата кампания за пазарджишкото бъдеще на лъвчетата пък бе енергично предвождана от в. "Телеграф", чийто издател Делян Пеевски е народен избраник от Пазарджик.

Шефът на БАБХ: Терез и Масуд заминават още утре в Холандия

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев, който също участва в извънредната пресконференция във вторник, обяви, че решението за изпращане на животните в Холандия е свързано със здравословното им състояние. След преглед от ветеринарни експерти е установено, че в България не може да се окаже продължителна специализирана грижа за лъвчетата. Затова още утре те ще заминат за спасителния център за диви котки в Холандия, каза той.

Явор Гечев от "Четири лапи" обаче уточни, че процедурно няма как да заминат още в сряда, но организацията ще се опита това да стане до края на седмицата.

Причината е, че до вторник следобед БАБХ отказваше да издаде транспортен лист на лъвчетата, а досега "Четири лапи" се занимаваше да убеждава властите да разрешат изпращането на животните в Холандия, а не със самата подготовка за това.

До щастливата развръзка за Терез и Масуд се стигна след пореден протест пред Министерския съвет във вторник. Явор Гечев разказа, че сутринта е имал среща с министър-председателя Бойко Борисов, който се ангажирал лъвовете да бъдат изпратени в Холандия.

Пред Mediapool Гечев поясни, че Борисов е поискал от Регионална инспекция по околна среда и водите в Русе и от Българската агенция по безопасност на храните пълно съдействие за изготвяне на документацията около пътуването на Масуд и Терез.

По всичко изглежда, че решението е било взето без министъра на околната среда и водите Нено Димов да разбере за него.

Димов с "вързани ръце"

Малко след 12 часа във вторник екоминистърът слезе при протестиращите и каза, че не може да съдейства за заминаването на лъвчетата за Холандия, защото законът му връзвал ръцете и го принуждавал да ги изпрати в Пазарджик.

"Не мога да предприема действия по закон. Аз трябва да разделя чисто емоционалното си желание тези лъвчета да имат най-доброто, от това, което като възможности ми дава законът. Ако не бъдат спазени изискванията на закона, действието е едно, но ако бъдат – аз няма да имам възможност да предприема други действия", каза той.

Твърденията му бяха посрещнати с викове "Оставка" и скандирания "Нено в клетка! Нено зад решетка". Протестиращите го питаха защо не е спазил поетия при протеста през декември ангажимент да предприеме конфискация на лъвчетата, ако общинарите в Разград не отстъпят от намерението си да ги изпратят в Пазарджик – както и стана. Министърът отново отговори, че законът не му позволявал да стори нищо.

Тези му думи принудиха Любомила Кривошиева от организацията "Дивите животни" и Явор Гечев от "Четири лапи" да разкажат за срещата си с Борисов.

Гечев призова протестиращите да преместят протеста пред Министерството на околната среда и водите. Минути по-късно шествието, скандиращо "Оставка", се отправи към ведомството, където протестиращите започнаха да завеждат жалби до министър Димов с искане лъвовете за пътуват за Холандия.

Подписката със същия текст в онлайн платформа за петиции пък вече е събрала подкрепата на 40 000 души.

След акцията пред МОСВ, представители на министерството и на "Четири лапи" и "Дивите животни" проведоха работна среща, на която е било обсъдено здравословното състояние на Терез и Масуд и начина им на пътуване за Холандия.

Предисторията

Казусът започна през септември миналата година, когато общината в Разград обяви за продажба на търг три лъвчета, родили се в местния зоопарк. Заради лошите грижи за тях едното почина, а другите две бяха в тежко състояние, което наложи намесата на природозащитници, които да организират лекуването им във ветеринарна клиника. Впоследствие грижите за тях бяха поети от доброволци на "Дивите животни" и "Четири лапи".

След това стана ясно, че за да бъдат полагани адекватни грижи за животните Масуд и Терез трябва да заминават за спасителен център за животни в Холандия, а когато укрепнат достатъчно, ще бъдат транспортирани до резерват в Южна Африка.

Малко по-късно обаче кметът на Пазарджик поиска малките да отидат в градския зоопарк, а Общинският съвет в Разград промени решението си и гласува да дари животните на Пазарджик.

Самият ветеринарен лекар на зоопарка обаче твърди, че няма необходимите познания да се справи с лъвчетата, още повече, че заради лошото им здравословно състояние те имат нужда от всекидневни специализирани грижи.

Междувременно в цялата сага се намеси активно и вестник "Телеграф" с поредица обвинения срещу доброволците, спасили животните. Изданието активно прокарваше тезата, че животните трябва да заминат за Пазарджик, където в момента им се строят клетки.

Пазарджик пък е избирателният район на скандалния депутат от ДПС и издател на "Телеграф" Делян Пеевски.

Непосредствено преди Коледа се проведе протест в защита на двете животни, а тогава премиерът Борисов и екоминистърът Нено Димов се ангажираха те да пътуват за Холандия. Месец по-късно, кампания от страна на медиите на Пеевски, подгря анонс от страна на МОСВ, че Терез и Масуд не могат да заминат за Холандия, а ще останат в Пазарджик.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?