Окончателно: Точно 12 027 гласа не достигат на референдума

ЦИК обявява резултатите от референдума, сн. БГНЕС

Само 12 027 гласа не достигат резултатите от националния референдум да имат задължителен характер за Народното събрание. Това стана ясно от окончателните данни след второто преброяване на ЦИК, обявени в петък.

В националния референдум са участвали 3 488 558 души според броя на намерените пликове в урните. Законът за референдумите постановява, че за да има задължителен характер в допитването трябва да са участвали поне толкова хора, колкото в последните парламентарни избори – т.е. 3 500 585 души. Избирателната активност е била 50.86 % при необходима активност от 51.26%.

Въпреки това резултатите задължително трябва да бъдат разгледани от Народното събрание, защото активността е надхвърлила 20%.

На 6 ноември българите масово подкрепиха въвеждането на мажоритарна система в два тура с необходимо абсолютно мнозинство за избор на народни представители. Те пожелаха огромно намаляване на партийните субсидии и въвеждане на задължителното гласуване, което вече бе въведено.

От ЦИК заявиха, че се надяват парламентът да се съобрази с волята на избирателите. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че ще работи за приемане на резултатите от референдума. БСП направиха същия анонс.

Референдум

Въпросите на референдума бяха:

  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
  • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?.
Още от Референдум