Окончателно: Трайчо Трайков – Съби Събев е президентската двойка на РБ

Кандидатът за държавен глава: На балотажа смятам да гласувам за себе си

Окончателно: Трайчо Трайков – Съби Събев е президентската двойка на РБ

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок окончателно избра четвъртък кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков - ген. Съби Събев. Така приключи продължилата повече от месец криза в коалицията около излъчването на единна номинация.

Само преди седмица лидерите на РБ стигнаха до консенсус около кандидатурата на Трайчо Трайков, но председателят на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски оттегли съгласието си с аргумента, че държи на Гроздан Караджов, защото Трайков бил "скрит опозиционер".

Сега депутатът от РБ Иван Иванов (от Гражданския съвет на блока) обяви тържествено, че над централата на СДС, където се събра Изпълнителният съвет, има "бял дим", т.е. лидерите на РБ са се разбрали окончателно за своя фаворит по аналогия с избора на папа. Иван Иванов благодари партиите, които са се обединили около номинацията, както и на всички претенденти.

В своята първа изява като официално номиниран Трайчо Трайков обеща да даде "шанс шанс на всички, които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици да имат своя кандидат-президент" в негово лице.

Той обясни, че е номинация на хората, които искат да живеят в демократична, а не в диктаторска и автократична държава.

"Аз съм кандидатът на хората, които искат България да принадлежи на свободния свят и единствените сили да са българофили", каза той

В отговор на въпрос чий кандидат за президент би подкрепил на евентуален балотаж, Трайков отговори: "На балотажа смятам да гласувам за себе си. И Конрад Аденауер е избран в Германия за канцлер, гласувайки за себе си".

Кандидатът за вицепрезидент о.р. генерал майор Съби Събев е председател на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик“ и бивш представител на България в главната квартира на НАТО. Той бе издигнат за кандидат-президент от партия БЗНС на военния министър Николай Ненчев и бе единственият сред четиримата номинирани, дал съгласие да участва в обща двойка между ГЕРБ и РБ, за каквато настояваше Ненчев.

Интригите преди избора

Последното препятствие за единната кандидатура на РБ бе разиграният от лидера на СДС Божидар Лукарски "трик" с театрално "отричане" от Трайков и задочни разправии с партията на Меглена Кунева ДБГ. Съмненията са, че двете лоялни на Бойко Борисов партии са продуцирали скандала, за да се помогне на служебната победа на ГЕРБ на предстоящите президентски избори.

Преди заседанието на Изпълнителния съвет интригите продължиха.

Божидар Лукарски каза, че ако ДБГ не са наложили "запор" над номинацията на Гроздан Караджов, РБ отдавна щял да има кандидат. "Ако днес всички колеги сега подкрепят Трайчо Трайков, няма да сме тези, които ще пречат", каза Лукарски преди заседанието.

"Гроздан Караджов излиза на първо място по подкрепа и в нашето допитване, и в това на ДСБ. Чисто математически и той има повече преференции в най-малкия 24 МИР на парламентарните избори, отколкото г-н Трайков на местните избори в общинската листа в цяла София", допълни Лукарски. Той напомни, че лидерът на ДСБ Радан Кънев също е подкрепял кандидатурата на Караджов.

Радан Кънев напомни, че в дневния ред на Изпълнителния съвет има една единствена точка и тя е "утвърждаване" на кандидат-президентската двойка, утвърдена миналата седмица. Поради това Гроздан Караджов не присъства на заседанието. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева, облечена цялата в бяло, се въздържа от коментари.

Нейната партия ДБГ бе предложила номинацията на проф. Велислав Минеков. Любопитен детайл е, че неговото условие да приеме номинацията на РБ беше Реформаторите да поискат оставката на премиера Борисов – изискване, неприемливо на първо място от издигналата го партия. Както стана ясно, на предишния етап на преговорите за единна кандидатура ДБГ са наложили "вето" на депутата от Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов, който пък бе фаворит на СДС, независимо, че не е по-малък "опозиционер" от Трайчо Трайков.

Изпълнителният съвет на РБ се състои от 21 души - шестима представители на Гражданския съвет и пропорпоционално разпределени членове от петте партии в коалицията, а решенията се взимат с 3/4 мнозинство - тоест поне 16 гласа при пълен състав.

След избора Божидар Лукарски подчерта, че Трайков е събрал необходимото мнозинство от 3/4 от гласовете на членовете на Изпълнителния съвет и СДС ще работи уверено за общата какнидадт-президентска двойка. От коалицията отказаха да съобщят гласовете по избора, но неофициалната информация е, че СДС са гласували "въздържал се".

Кой е Трайчо Трайков

От 2009 до 2012 година Трайчо Трайков беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ. Като министър неговата работа бе концентрирана главно върху ресора "енергетика". Трайков настояваше за диверсификация на източници на газ за страната, а едновременно с това преговаряше с Русия за намаляване цените на синьото гориво. Той допускаше реализирането на проекта АЕЦ "Белене", но само с частен капитал и без държавни гаранции.

Преди да влезе в правителството Трайков беше мениджър в "ЕВН България".
Той е част на Гражданския съвет на Реформаторския блок от самото му създаване през 2013 година. В момента е общински съветник в София, избран от листата на РБ.
Трайков е завършил Първа английска гимназия в София, а след това и УНСС със специалност "Международни икономически отношения“ през 1994. Специализирал е финансов анализ и мениджмънт в Австрия и Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?