Окончателно: Владимира Янева остава шеф на Софийския градски съд

Случаят отива в Страсбург, тъй като ВАС подмина основното възражение – за липса на мотиви за избора

Окончателно: Владимира Янева остава шеф на Софийския градски съд

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева остава на поста, постанови в четвъртък Върховният административен съд, чието решение е окончателно. Петчленният състав отмени решение на колегите си от тричленния състав, според което изборът на Янева е незаконен, защото членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) са гласували тайно. Съдът изобщо отказва да коментира искането на защитата на Величка Цанова, която обжалва избора на Янева с липсата на основателни мотиви за издигането ѝ на поста.

Към момента на назначаването на приятелката на Цветан Цветанов за шеф на СГС, Законът за съдебната власт постановяваше, че ВСС трябва да взима решенията си за назначаване на шефове в системата с явно гласуване.

Според петчленния състав на ВАС членовете на съдебният съвет правилно са решили да гласуват тайно за Янева, защото процедурата по избора ѝ е започнала преди влизането в сила на законовото задължение да се гласува явно. С това върховните съдиите приеха изцяло аргументите на защитата на шефката на СГС. ВАС се позовава и на конституцията, в която е записано, че решенията за назначаване, освобождаване и преместване на съдии, прокурори и следователи се взимат с тайно гласуване.

И пред двете инстанции прокуратурата поддържаше становище, че шефката на СГС е назначена напълно законно.

Точно преди ВСС да направи скандалния избор на Владимира Янева, влязоха в сила поправките в Закона за съдебната власт, според които изборът на ръководители в системата се прави с явно гласуване. Народните представители приеха, че конституцията въвежда тайно гласуване за кадруването на редовите магистрати, но не определя ред за гласуване при назначаването на шефовете в системата. Така депутатите решиха да въведат явното гласуване.

В крайна сметка Конституционният съд отмени тази норма, но това решение нямаше формално отношение към завареното дело срещу избора на Владимира Янева. Делото бе заведено по жалба на Величка Цанова, другата кандидатка и основен конкурент за председател на СГС.

След края на сагата "Владимира Янева" очакванията са, че Цанова ще атакува решението на ВАС и пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Нито на първа, нито на втора инстанция ВАС не разгледа по същество жалбата на Величка Цанова срещу избора на Владимира Янева. Основното възражение е, че ВСС е взел на практика немотивирано решение за избор на шеф на градския съд, тъй като Янева е предпочетена пред Цанова, въпреки много по-малкия си стаж в системата и по-лошите ѝ характеристики като съдия.

Отказът на ВАС да разгледа по същество този проблем, представлява и нарушение на правото на справедлив процес, въведено чрез Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, смята адвокат Ина Лулчева, защитник на Величка Цанова.

На първа инстанция ВАС прие избора на Янева за незаконен, но решението бе огласено доста след изтичането на препоръчителния едномесечен срок. Появиха се и слухове сред магистратските среди, че съдиите по делото са викани лично от председателя на съда Георги Колев да дават обяснения. Възпитаникът на Академията на МВР, бивш шеф на СГС и поддръжник на Янева категорично отрече. След обявяването на решението, единият съдия от тричленния състав - Иван Раденков - отказа да го подпише и си направи самоотвод.

Владимира Янева бе избрана за шеф на СГС на 30 май, като на първия вот събра общо 12 гласа от членовете на съвета, следвана от Величка Цанова с 9. На балотажа Янева убедително спечели подкрепата на кадровиците в съдебната власт. Изборът ѝ провокира серия от скандали около личността ѝ, протестни оставки и за пореден път постави сериозна сянка на съмнение върху кадровата политика на ВСС. Експравосъдният министър Маргарита Попова дори обяви начало на консултации за конституционни промени, което обаче потънаха в мъгла дори още преди избирането ѝ за вицепрезидент през октомври т.г.

Назначението на Владимира Янева бе съпътствано от други притеснителни обстоятелства. Както Mediapool разкри, Янева е бавила необосновано дълго делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които баща ѝ е купувал имоти през 2002 година. Съдийката е участвала като пълномощник в сделките, въпреки че по това време е била младши съдия и е нямала право да представлява фирмата на баща си. Скандалът влезе в доклада на Европейската комисия, но това не доведе до някакви последствия за шефа на СГС. Янева бе оневинена от комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата не счете за нужно да се занимава с казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?