Окръжният прокурор на Плевен бе отстранен

Иво Радев

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да отстрани временно Иво Радев от позицията на окръжен прокурор на Плевен заради повдигнатото му обвинение за извършено престъпление срещу правосъдието. Искането бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров, който не присъства на заседанието. Иво Радев ще остане да работи като редови прокурор в Плевен.

Преди отстраняването ВСС отказа да гласува атестацията (оценката) за работата на прокурор, която бе най-високата възможна - “много добра”.

През миналата седмица Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Иво Радев, защото бил склонявал своята колежка Снежана Георгиева да не настоява пред съда за по-високо наказание на многократно осъждания подсъдим Ивайло Ячков.

Прокурор Снежана Георгиева е изготвила предложение до съда за групиране на наложени наказания лишаване от свобода за подсъдимия Ячков. Тя е поискала определеното общо най- тежко наказание на Ячков да бъде увеличено с една втора, каквато възможност е предвидена в Наказателния кодекс. Нейният шеф обаче се опитал да я разубеди и тя да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Радев е настоявал на осъдения да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

Прокурор Иво Радев е оставен на свобода срещу парична гаранция от 3000 лева.

Иво Радев оглави плевенската окръжна прокуратура през 2011 г. след четири неуспешни опита да се избере ръководител. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев заяви, че избор трябва да се направи дори с цената на компромис. В надпреварата за председателското място тогава участваше и прокурор Георгиева.

Случаят изглежда изключително противоречив. Двамата плевенски прокурор са имали конфликт помежду си. Отделно Иво Радев е известен като един от приближените прокурори до отстранения член на Висшия съдебен съвет и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски. След идването на Сотир Цацаров в прокуратурата за Ситнилски и повечето от неговите хора в държавното обвинение настъпиха много лоши времена.

Споделяне

Още от България