Окръжният прокурор на Плевен призова съдия Цветанов да подаде оставка

Плевенският съдия Валери Цветанов, срещу когото бе извършен опит за убийство, трябва сам да подаде оставка, призова окръжният прокурор на Плевен Евелина Попова. Тя се позова на категоричните доказателства, събрани от полицията за контакти на Цветанов с криминалния контингент и връзките му със сенчестия бизнес, предаде БНР.

Цветанов бе прострелян с 3 куршума от "Калашников" в петък вечерта пред дома си в Плевен. Съдията оцеля по чудо, лекарите извадиха куршум, заседнал на 2 см от гръбначния му стълб. Нападателите са били двама мотористи, облечени в тъмни дрехи и с каски на главите. Те открили огън по Цветанов в момента, когато той слизал от колата си, изстреляли 9 куршума и избягали с мотоциклета.

Името на съдия Цветанов нашумя на 4 април 2003 г., когато той и отец Костадин Гаврилов станаха очевидци на разстрела на собственика на сексклубове в града Марио Иванов - Каратиста. Тогава Цветанов бе шеф на Плевенския районен съд. МВР и главният секретар на ведомството ген. Бойко Борисов поставиха остро въпроса какво прави шефът на съда в компанията на криминално проявения Иванов. Висшият съдебен съвет назначи проверка и след представени от МВР данни за връзките му с криминалния контингент, ВСС наказа Цветанов с преместване за 3 години в Тутракан като редови съдия. Цветанов атакува наказанието пред Върховния административен съд, но ВАС го потвърди. В момента той обжалва пред 5-членен състав на съда.

По повод изявлението на семейството на съдията, че е било изнудвано от висш полицай - шефа на РЗБОП Мирослав Николов, прокурорката е категорична, че в България има законно установен ред и Цветанов е трябвало веднага да сезира съответните органи, а не да прави това година по-късно.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви, че Николов е отстранен от разследването, докато се проверят всички версии. Той поясни, че МВР не е променило мнението си за съдия Валери Цветанов, но са длъжни да проверят и версията на засегнатите.

"С лъжливите твърдения за изнудване съдия Валери Цветанов и съпругата му се опитват да опетнят авторитета на тези, които изнесоха истината за нерегламентираните контакти на магистрата", смята прокурор Попова.

Окръжната прокурорка Евелина Попова смята, че регистрираната в началото на 2003 г. фирма "Елевал", чийто собственик е съпругата на съдията Елена Цветанова, е създадена за пране на пари. Според Попова, е необяснимо и нелогично една учителка да се занимава със сделки от всякакъв вид в страната и в чужбина, с покупки и продажба на петрол, тютюневи изделия и алкохол, транспорт със собствени и наети автомобили, строителства на бензиностанция и автомивка, какъвто е регистрираният предмет на дейност на фирмата.

"Очевидно е, че зад тези дейности стои Валери Цветанов и неговия приятелски кръг, който е извън съдебната система", заключи Попова. Тя допълни, че има информация за прехвърляне на 170 хиляди лева за обект в бензиностанция от плевенски бизнесмен.

"Тя е учредила тази фирма, за да може да изпира Валери Цветанов парите, които неправомерно придобива във връзка със службата си. Че кой би обърнал на улицата някакво внимание на Валери Цветанов, ако той не беше председател на Плевенския районен съд? Кой от тези престъпни босове, с които той се движи и кой от криминално проявените лица ще обръща внимание на Валери Цветанов, ще го води по чужбина и ще му дава пари?", каза Попова. Тя добави, че е необяснимо защо съдия Валери Цветанов е пътувал в чужбина с роднини на лица, които са били обект на негови дела.

Попова обяви, че се страхува за живота си след покушението срещу съдия Валери Цветанов. Според нея, не бива да се разделят версиите за покушението срещу Цветанов на лични и професионални мотиви.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?