Окръжният съд в Плевен също проверява случая с пияния съдия

Плевенският окръжен съд започва проверка по случая с председателя на Районния съд Любомир Кръстев, който отказа да даде кръвна проба за алкохол при полицейска проверка. Това съобщи в понеделник председателят на Окръжния съд Румен Лазаров, като се позова на документите по случая, представени от плевенската полиция.

В ранните нощни часове на 5 август пътни полицаи спрели за проверка колата, шофирана от Кръстев, който се оказал толкова пиян, че не можел да си каже името. Съдията отказал да даде кръвна проба за алкохол и избягал пак с кола от мястото на проверката.

Инцидентът бе прикрит от шефа на полицията в Плевен комисар Бисер Иванов, който след избухването на скандала бе принуден от вътрешния министър Румен Петков да си подаде оставката.

Самият уличен в скандала съдия ден след случката направи изявление, в което обясни, че няма нищо вярно в тиражираната информация, че не е пил, че е спрял доброволно за проверка и че всичко, казано по неговия адрес, било лъжа. Той обяви случката за раздухана поради служебен конфликт, който имал със зам.-председателката на районния съд Дария Митева.

Според председателя на окръжния съд Румен Лазаров поведението на съдия Кръстев е неправомерно, арогантно и недопустимо, защото е извършил редица административни нарушения по Закона за движение по пътищата. В качеството си на съдия и административен ръководител, Кръстев си е позволил да се постави над закона, като категорично отказал да даде кръвна проба за алкохол и без разрешение на полицейските служители напуснал мястото на проверката.

Румен Лазаров уточни, че служебната проверка на окръжния съд ще бъде независима от започналата на Инспектората на Министерството на правосъдието, която бе назначена от министър Миглена Тачева. Ще бъдат разгледани материали по случая и сигнали за това дали Кръстев е употребявал алкохол по време на работа, както и делата, които е разглеждал през 2006 г.

Най-вероятно резултатите ще станат готови в началото на септември. Съдия Лазаров обясни още, че ще настоява пред Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде наложено дисциплинарно наказание на провинилия се съдия.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?