Оксфордската ваксина може да бъде одобрена в ЕС до края на януари

Оксфордската ваксина може да бъде одобрена в ЕС до края на януари

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви в петък, че очаква фармацевтичната компания AstraZeneca да кандидатства официално за одобрение на нейната коронавирусна ваксина през следващата седмица и добави, че се надява да вземе решение по въпроса до края на януари.

"След като получи повече данни от компанията, EMA очаква Astra Zeneca да подаде условно маркетингово заявление за своя ваксина срещу Covid-19 през следващата седмица. Възможно е Европейската агенция по лекарствата да даде своето заключение в края на януари, в зависимост от данните и напредъка на оценката", съобщи регулаторът.

В края на миналата година заместник-изпълнителният директор на EMA Ноел Ватион заяви, че агенцията едва ли ще одобри ваксината на AstraZeneca през януари, тъй като по това време не беше получила достатъчно данни, за да обмисли условно разрешение за нейното използване.

Ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 вече е одобрена в Обединеното кралство и няколко други страни.

Междувременно британският регулатор за медицински и здравни продукти одобри използването на коронавирусната ваксина на американската компания Moderna.

Британският здравен министър Мат Ханкок приветства новината, твърдейки, че ваксината представлява "още едно оръжие в нашия арсенал за овладяване на тази ужасна болест и ще ни позволи да ускорим още повече програмата си за имунизация, след като дозите станат достъпни".

Регулаторът на Обединеното кралство беше първият, който одобри ваксината на Pfizer Inc./BioNTech, както и ваксината, разработен от Oxford и AstraZeneca plc.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?