Оксфордската ваксина може да достигне до 90% ефективност

Средното ниво на защита е 70%, но при определено дозиране се покачва

Оксфордската ваксина може да достигне до 90% ефективност

Ваксината срещу коронавируса, разработена от компанията AstraZeneca и Оксфордския университет, постига средна ефективност от 70%, но може да достигне и до 90% при определено дозиране. Това показват резултати от късните проучвания на ваксината на 24 хиляди доброволци от Великобритания и Бразилия.

Два различни режима на дозиране показват различна ефективност на ваксината.

При единия режим ефективността достига до 90%, когато пациентите първоначално получават половин доза, последвана от пълна доза месец по-късно. Другият режим на дозиране показва 62% ефективност, когато се дава като две пълни дози с интервал поне един месец. Комбинирайки двата режима на дозиране, ефективността на ваксината е достигнала средно 70.4%.

Изследването се основава на 131 случая на коронавирус при междинен анализ, като предстои натрупването на още данни. Не са докладвани хоспитализации или тежки случаи на заболяването при участници, получаващи ваксина. Предстоят нови проучвания за това колко дълго ваксината защитава от коронавирус.

AstraZeneca съобщи, че нейната ваксина срещу Covid-19 може да се съхранява, транспортира и обработва при нормални хладилни условия между 2 и 8 градуса по Целзий.

Коментирайки новите резултати, Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca, каза, че ваксината е "високо ефективна" срещу коронавируса, въпреки че показаната от нея ефективност изглежда малко по-ниска в сравнение с резултатите на ваксините на компаниите Pfizer/BioNTech и на Moderna, които бяха представени през последните седмици.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок определи като "фантастична" новината, че ваксината срещу Covid-19, разработена от AstraZeneca с Оксфордския университет, може да бъде ефективна до 90%.

"Тези данни показват, че ваксината в правилната доза може да бъде ефективна до 90%", каза той пред пред Sky News след съобщението на AstraZeneca.

"Поръчали сме 100 милиона дози по поръчка и ако всичко това върви добре, по-голямата част от пускането на ваксината ще бъде през новата година", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?