"Окшънайз" пуска предсрочно платформата си за държавните и общинските институции

"Окшънайз" пуска предсрочно платформата си за държавните и общинските институции

От 10 юли онлайн платформата за търгове с обратно наддаване "Окшънайз" (Auxionize) ще е достъпна за безплатно ползване от държавните и общинските институции, съобщи собственикът ѝ Ивайло Пенчев в "Обръщение към свободните българи". По-рано той бе обещал това да се случи в края на годината, но не е изтраял и направил това предсрочно.

"От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз", заявява в обръщението си Пенчев, който е собственик на "Уолтопия" – световен лидер в производството на катерачни стени.

Бизнесменът -бунтар, който пледира за честна пазарна конкуренция и влиза в провокативни сблъсъци с държавни и регулаторни органи, е на мнение, че "Окшънайз" е реален инструмент за справяне с нагласените сделки и високи цени при обществените поръчки.

Как ще работи платформата срещу корупцията

Ако някой от държавната или общинската администрация се престраши да ползва онлайн платформата, то всичко ще става пред очите на обществеността, обещава Пенчев.

Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката и всички ние ще виждаме какви са критериите за избор, допълва той.

"Ако човечецът е решил да заложи критерии в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони", посочва Ивайло Пенчев.

Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването.

И отново всички ще наблюдаваме на живо процеса по подаване на офертите, така както го виждат изпълнителите.

"Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници, включително и всички ние ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите ... победител, ВСИЧКО!", обещава Ивайло Пенчев.

"Така за първи път в историята, всички ние - свободните българи, ще можем да наблюдаваме на живо как чиновниците харчат парите ни!", посочва Пенчев.

Ентусиазмът му изглежда неуместен, защото към момента единствено община Горна Малина обяви публично, че има желание да използва платформата. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков също каза, че може да я пробва, но без да се ангажира конкретно.

Ето пълния текст на обръщението на Ивайло Пенчев (без редакторска намеса):

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ

"СВОБОДНИ БЪЛГАРИ,

Обещах ви, че за коледа Окшънайз ще бъде готов за ползване от държавните и общински институции.

Е да, ама сърце юнашко не трае! Не ни се чака до Коледа.

ПУСКАМЕ ГО ДРУГИЯ ПОНЕДЕЛНИК - ДЕСЕТИ ЮЛИ!

От десети, всеки който харчи нашите пари, ще може да го прави напълно прозрачно за всички нас, ползвайки Окшънайз.

Държавният чиновник ще може публично да описва предмета на покупката

И ДОКАТО ГО ОПИСВА, ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ВИЖДАМЕ КАКВО ПИШЕ!

НА ЖИВО!

Ако човечецът е решил да заложи критерии в полза на приятели, всички заинтересувани бъдещи доставчици ще видят престъплението още в зародиш и ще могат също така публично да реагират – кой с псувня, кой с мъдри думи, кой с цитати на членове от закони.

Когато предметът на покупката е описан и всички заинтересовани са имали време да се изкажат относно безпристрастността на заданието, започва поддаването.

И ОТНОВО: ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО ПРОЦЕСА НА ПОТДАВАНЕ ТАКА, КАКТО ГО ВИЖДАТ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ.

НА ЖИВО!

Когато търгът приключи, идва най-хубавото. Всички участници, включително и ВСИЧКИ НИЕ, ще видим всички подробности по търга – оферти, качени файлове, коментари, имена на офериращите, ВСИЧКО!

ВСИЧКО!

И СЪЩО ТАКА НА ЖИВО ЩЕ ВИДИМ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОБЕДИТЕЛ И АРГУМЕНТАЦИЯТА НА ОБЯВЯВАЩИЯ!

НА ЖИВО!

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ!??

ЗА ПРЪВ ПЪТ В ИСТОРИЯТА ВСИЧКИ НИЕ - СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ, ЩЕ МОЖЕМ ДА НАБЛЮДАВАМЕ НА ЖИВО КАК ЧИНОВНИЦИТЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ!

!!!

И АКО НЯКОЙ ВИ КАЖЕ, ЧЕ ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ ЗАРАДИ НЯКАКВА СИ КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ, НИЕ ЩЕ МУ ТЕГЛИМ ЕДНА ЛЮТА МАЙНА.

ЗАЩОТО НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ, КОЙТО И ДА Е БИЛО ЧИНОВНИК ДА ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ ТАЙНО ОТ НАС!

КОНФИДЕНЦИАЛНОСТТА Е НАЙ-ДОБРАТА СРЕДА ЗА ПРОЦЪФТЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА!

ПРОЗРАЧНОСТТА, КОЯТО ОКШЪНАЙЗ СЪЗДАДЕ, Е ПО-ГОЛЯМО ПОСТИЖЕНИЕ В БИТКАТА С ИЗМАМИТЕ ОТ ВСИЧКИ ЗАКОНИ ЗА И ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА ПИСАНИ НЯКОГА НЯКЪДЕ ОТ НЯКОГО!

За да ме разберете, ще ви дам един пример:

Колко от вас са летели със самолет?

А на колко от вас им се е допърдявало по време на полет?

А колко от вас са пръдвали, надявайки се, че шумът на двигателите ще заглуши чревния тътен, а вентилацията ще се погрижи за уханието?

А сега тези, които сме го правили, да си представим как щяхме да постъпим в тих самолет без вентилация?

Казвам ви: И НАЙ-ДОБРИТЕ ИЗМЕЖДУ НАС СА ИЗКУШЕНИ ДА ПРЪДНАТ, АКО НЯМА ДА БЪДАТ ЗАБЕЛЯЗАНИ. А ДОРИ И НАЙ-ЛОШИТЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ГО СТОРЯТ ПУБЛИЧНО!

РАЗБРАХТЕ МЕ."

Ивайло Пенчев

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес