Оксижен издънил "Люлинската банда"

Подробности за престъпната група, задържана в нощта срещу понеделник при опит за банков обир в Кюстендил., бяха изнесени от СДВР във вторник.

“Люлинската банда” пристигнала в града още в събота, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Кюстендил комисар Георги Джоглев. Той допълни, че конкретното обвинение към всеки от участниците в групата ще бъде прецизирано според досегашната му престъпна дейност.

Седемте обирджии, след които и действащ полицай от София, прокопали тунел към банковия трезор от съседно мазе. Действията им обаче били наблюдавани "дискретно" от полицаите.

Сигналът от задействалата се противопожарна инсталация обаче издал взломаджиите и ускорил действията на криминалистите по задържането им. Алармата се е включила, докато извършителите разрязвали решетката на трезора. Оксиженът им обаче не се охлаждал достатъчно, повишила се температурата и това задействало противопожарната сигнализация.

Комисар Джоглев каза още, че ръководството на банковата институция било предупредено за действията на органите на реда и оказало пълно съдействие. Отлично протеклата полицейска операция предотвратила загубата на около 270 000 лева в наличност и оставените на съхранение в банката ценности.

По думите на зам.-директора на столичната полиция Николай Василев до момента не може да се установи кой е лидерът на групата, тъй като той се сменял в зависимост от местоположението на обирите.

Василев отрече замесеният служител на МВР - Огнян Йорданов, инспектор в Криминална полиция в столичното Трето РПУ, да е организатор на опита за обир в Кюстендил.

Останалите членове на престъпната група са идентифицирани от полицията и са регистрирани за кражби. Всички членове на бандата живеят в столичния квартал "Люлин".

Групата е специализирана и в извършването на кражби в помещения, в които има СОТ. Членовете ѝ са разполагали със специални заглушители на сигнали. Били са проверявани за обира в магазин "БИЛЛА" в столичния кв. Хиподрума, за грабежа на банка "Биохим", но не е установено дали са замесени.

Споделяне

Още от България