Октай Енимехмедов е обвинен в опит за убийството на Ахмед Доган

Октай Енимехмедов, воден в съда

Софийската градска прокуратура (СГП) обвини в сряда Октай Енимехмедов за извършен опит за убийство на лидера на ДПС Ахмед Доган. Държавното обвинение обяснява, че анализът на доказателствата по случая водят до заключението, че Октай е извършил опит за атентат и не става дума за хулиганска проява или закана за убийство, каквито версии имаше.

"Енимехмедов е обвинен, че на 19 януари 2013 г., в гр. София в ”Национален дворец на културата” при провеждане на Национална конференция на ПП ”ДПС” направил опит умишлено да умъртви Ахмед Доган – представител на обществеността, председател на ПП ”ДПС при изпълнение на функцията му", заявяват от прокуратурата.

"Енимехмедов се е опитал три пъти да произведе изстрели с газов пистолет към главата на Доган. Деянието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини – трикратно засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Карадайъ", се казва в обвинението.

Експертизите по делото са доказали, че с газовия пистолет на Октай е възможно да се убие човек от разстоянието, на което той е бил от Доган. Другото условие е къде точно е щяла да бъде уцелена жертвата.

"Съгласно експертното заключение уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход при две условия, свързани с дистанцията на изстрела и локализацията на увреждането. Смъртоносни наранявания са възможни при изстрел от упор до един сантиметър в областта на черепа (в областта на слепоочието, устата, окото), предната половина на шията  и в лявата част на гръдния кош (в сърдечната област)", казват от прокуратурата.

При доказване на вината на Енимехмедов пред съда той може да получи наказание затвор от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, припомнят от държавното обвинение.

Основният спор по делото за нападението срещу Ахмед Доган беше дали Октай Енимехмедов наистина е искал и можел да причини смъртта на лидера на ДПС. Малко след инцидента партията на Доган и управляващите влязоха в остър конфликт за характера на деянието. Прокуратурата първо образува дело за опит за убийство, но после преквалифицира случая в хулиганство и закана за убийство. Причината за това бе първоначалното мнение, изразено от експертите в столичната полиция, че с газов пистолет не може да се убие човек. Тяхната убеденост бе крепена и от статистиката, която показваше, че подобен случай в България няма.

Още от самото начало ДПС изразяваха мнението си, че става дума за политическо покушение и че случаят умишлено се омаловажава. Едновременно с делото срещу Енимехмедов се води и разследване за използвана прекомерна сила от делегати на конференцията на ДПС при неутрализирането на нападателя.

Споделяне

Още по темата

Още от България