Октоберфест бе открит за 184-и път

Кметът на Мюнхен заби канелката на първото буре само с 2 удара

Култовият празник на бирата в Мюнхен – Октоберфест, започна в събота за 184-и път, предават световните информационни агенции.

По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите "О'цапфт ис" (от немски - приблизително "отворено е"), давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира. 

Любопитен факт бе, че Райтер отвори бурето със само два удара на чука. Броят на ударите всяка година е тема за оживени обсъждания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на бившия кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се справи със задачата със също два удара, а най-лошият – на Томас Вимер, който през далечната 1950 г. има нужда от цели 19 удара. 

Часове преди откриването пред главния вход на фестивала се изви дълга опашка. Сгрявайки се с кафе и други топли напитки, най-преданите почитатели на бирата още през нощта се появиха в района Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, включително чужденци, дойдоха в баварски носии, отбелязва БТА. 

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност – на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от тези през миналата година.

Празникът се чества от далечната 1810 г., когато е организиран за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век. 

Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите обикновено надминава 6 милиона души, като рекордът е поставен през 1985 г. – 7.1 милиона, допълва ДПА. 

Заради лошото време и страха от терористични атаки миналата година посетителите бяха само 5.6 милиона. Въпреки това те са изпили 6.6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми. Октоберфест осигурява работа за около 8000 постоянни служители и 5000 нещатни сътрудници.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?