От Бузлуджа новият лидер на БСП обяви:

Октомври не е бой последен

Има негласна коалиция между ГЕРБ, президента и ДПС, към която се присламчват и други, смята лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Сн.БГНЕС

"Октомври не е бой последен. Октомври е битка по пътя, битка за една по-добра България, битка за една по-искрена България, битка за едно по-отговорно БСП и аз съм убеден, че тази битка ще я спечелим." С тези думи се обърна новият лидер на социалистите Михаил Миков към 45 000 "другари и приятели", които дойдоха на Бузлуджа въпреки дъжда и лошото време.

За първи път от 13 години насам БСП посрещна празника си на историческата поляна с нов лидер под мотото  "Силна БСП - единна левица".

Миков изрази убеденост, че БСП ще спечели тази битка "напук на десницата, напук на тези, които години наред се борят срещу лявата идея". Той прикани симпатизантите и членовете на партията  да работят "сърцато" това да се случи.

"Да дадем на хората справедливост"

"Трябва да дадем на хората справедливост, защото днес работника усеща несправедливото отношение, когато става въпрос за заплатата, малкият предприемач усеща несправедливостта, когато става въпрос за обществените поръчки, пенсионерът усеща несправедливостта, когато не знае дали ще има възможност с пенсията да си осигури здраве и поминък. С тези хора трябва да бъдем честни, да ги представляваме, да бъдем автентичните, левите и силните представители на българския народ", каза Миков от трибуната на Бузлуджа.

Той обеща, че ще води партията към сила, единение и изборна победа. Благодари за подкрепата на конгреса, който го избра за лидер на партията. "Това е тежка отговорност, която заедно с вас аз ще реализирам в името на силна, единна и истински представителна БСП", обеща Миков.

В словото си на Бузлуджа Миков посочи още, че лявата идея е кауза и няма и не може да има никакъв личен интерес, поставен над нея, защото само "тогава хората ще ни повярват".

Тези думи на Миков бяха посрещнати с бурни ръкопляскания от присъстващите близо 45 000 души, по официална информация на БСП.  Той призова социалистите да бъдат заедно, обединени, така че да спечелят предстоящите парламентарни избори на 5 октомври.

"През октомври е битката за държавата"

През октомври ще бъде битката за държавата, каза лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев, който държа слово преди Миков.

В опит да затопли отношенията си с Пламен Орешарски, когото обвини за загубата на БСП на евроизборите през май, този път Станишев похвали правителството в оставка. "Само за последната година правителството, излъчено с мандат на БСП, направи за обикновените българи в пъти повече, отколкото за четири години правителството на ГЕРБ - и ние се гордеем с това", каза Станишев.

"Няма как да се бориш с монополите, ако хората, които защитаваш, не отидат да гласуват. Няма как да ограничаваш произвола на банките, ако потребителите смятат това за наша битка. Затова искаме в следващите седмици всеки един от нас да отиде при хората и да каже какво сме направи и какво ще направим за България", призова лидерът на ПЕС.

"Беше ни трудно, но и през последните седмици доказахме, че не допускаме да се създаде изкуствено банкова и финансова криза", допълни Станишев.

Новата коалиция – ГЕРБ, ДПС и президента

Свидетели сме на негласна коалиция между ГЕРБ, президента и ДПС, към която се присламчват и други политически сили, смята лидерът на ПЕС.

"Тази коалиция е неофициална, израз е на задкулисието и сделка за икономически и политически сметки на гърба на хората. Няма да допуснем те да ограбят България! На тези избори става дума за държавата и съдбата на всеки един от нас", каза Станишев без да обясни защо управлява с ДПС и се целува с лидера ѝ Лютви Местан.

Бузлуджа като чистилище за БСП

"Ние пак сме тук като всяка година. Днес искам да отправя думи на благодарност, на човешка признателност към всеки един от вас към хилядите социалисти и симпатизанти на лявата идея. Всяка година идваме на тази поляна за да се пречистим. Идваме в моменти, когато сме силни и сме победители. Идваме в моменти когато сме загубили, да се възстановим", каза Станишев.

Той подчерта, че БСП е лявата партия в България, която никога няма да се откаже от каузата да работи за хората. Станишев си спомни за предишни събори на Бузлуджа. Отбеляза, че днес са се събрали над 45 000 души от цяла България, "за да стане ясно на хората, че има кой да ги защити, да покаже различен път за България от този, който претендират от ГЕРБ".

Споделяне

Още от България