Октомврийската сметка на клиентите на "Овергаз" е била средно 33 лв.

Октомврийската сметка на клиентите на "Овергаз" е била средно 33 лв.

Средно 33 лв. е била октомврийската сметка на над 50 хил. битови клиенти на на "Овергаз", отчете в четвъртък компанията. Тази сума е покрила разходите на домакинствата за готвене, топла вода и отопление в по-студените дни на месеца, в някои от които температурите са били под 12 градуса, уточни доставчикът.

Изчисленията на компанията показват, че семействата, преминали от електричество към синьо гориво, са намалили годишните си сметки с около 600 лева. А тези, които са заменили нафтата са икономисали над 900 лева.

 

В началото на зимния сезон клиентите на "Овергаз" плащат средно 13.9 стотинки за киловатчас енергия, произведена от природен газ. Същото количество, произведено с мазут, в момента струва 19.9 стотинки, с електричество в бита – 19.1 стотинки, а с нафта за отопление – 24.5 стотинки.

 

Дружеството посочва, че прякото използване на газ в домакинствата е три пъти по-евтино от производството на първична електроенергия . Близо 40% от използваната енергия в българските домове, включително за отопление и домакински нужди, е електрическата, докато за Европа този процент е едва 11%, допълва компанията.  

Споделяне

Още от Бизнес