"Октоподът" остана без глава – съдът оправда изцяло Алексей Петров

снимка БГНЕС

Специализираният наказателен съд оправда Алексей Петров по всички обвинения, повдигнати му от прокуратурата в рамките на делото "Октопод". Той е подсъдим като лидер на организирана престъпна група за рекет, изнудване и за разгласяване на държавна тайна. Заедно с него пред съда бяха изправени още Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов.

Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов също бяха оправдани по всички обвинения. Марчело Джотолов и Янко Попов обаче получиха 3 години условно, че са изнудили преди 11 години бившия полицай Николай Динков да преведе 180 хил. лева по сметка на Марчело Джотолов. Двамата ще трябва да платят глоби от по 4000 лева.

Алексей Петров бе арестуван през 2009 г., а делото "Октопод" бе внесено две години по-късно в Софийския градски съд. През 2015 г. процесът тръгна отначало вече в Специализирания съд след уволнението на съдия Румяна Ченалова смяната на подсъдността на делата срещу организирани престъпни групи.

Процесът бе смятан като ключов за тогавашното първо правителство на ГЕРБ. Акция "Октопод" бе реализирана в мандата на Цветан Цветанов в МВР на 10 февруари 2010 година, когато тежко въоръжени и маскирани полицаи нахлуха в редица домове и арестуваха общо.

Полицията разпространи видео запис с проснатия по очи Алексей Петров и снимки на полуголи жени от нощни заведения, които крият лицата си. Тогава Цветанов обяви, че "Октопод" "дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастване на организираната престъпност с държавния апарат".

Заедно с Петров и останалите му съпроцесници бяха задържани и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците. Те обаче отпаднаха от делото. Това обаче не им попречи заедно с Петров и Хамстера да осъдят държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В решенията си по жалбите на четиримата европейските магистрати отбелязваха, че те са по повод широко отразените в медите полицейски операции, които са довели до нарушаване на забраната за изтезаване, презумпцията за невиновност, правото на справедливо процес, зачитане на личния живот и непредоставяне на ефективни средства за защита.

Специално нарушаването на презумпцията за невиновност бе заради изказванията на Цветан Цветанов, който бе кръстник на много от полицейските операциите и имаше навика да осъжда хората пред медиите, преди произнасянето на съда. Затова и България бе осъдена на общо 80 000 евро обезщетения за Пламен и Йордан Стоянови и семействата им. Отделно бяха присъдени 5000 евро за разноски по делата. Алексей Петров пък получи 9000 евро, а Антон Петров и съпругата му – други 15 000 евро.

Споделяне

Още от България