"Окупаторката" на паметника на Съветската армия стана съветник в София

Марта Георгиева

"Окупаторката" на паметника на Съветската армия Марта Георгиева не успя да стане депутат с листата на Реформаторския блок, но пък влезе в Столичния общински съвет (СОС).

35-годишната дама положи клетва като общински съветник в четвъртък, заедно със Стефан Иванов и хирургът Антон Койчев. Те заеха местата на Петър Москов, Атанас Атанасов и Вили Лилков, които бяха избрани за депутати.

Марта Георгиева нашумя миналия месец, след като вечерта на 7 септември с още трима приятели, написаха "Окупатори" на паметника на Съветската армия в София. Малко след това те бяха задържани от полицията. Георгиева е организатор на кампанията за демонтиране на паметника.

Тя е завършила френската гимназия в столицата и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Георгиева е магистър по администрация и управление от Университета в Нант, специализирала е местна демокрация в Страсбург и европейска политическа интеграция в Рим.

Марта Георгиева е председател на ДСБ-Средец. През 2009 г. координира мажоритарната кампания на Иван Костов. Има дългогодишен опит в природозащитния сектор, включително и в проекти за граждански контрол на Столична община. От 2010 г. е председател на националната комисия на ДСБ по екология

Макар да влиза от листата на "Синята коалиция" в общинския съвет, бившият шеф на столичните седесари Стефан Иванов преди по-малко от седмица основа и оглави нова партия, която нарече "Движение демократично действие – Д3". Той беше два мандата общински съветник в Столичния общински съвет. Новата му формация се определя като алтернатива на "атни"-говоренето.

Доктор Антон Койчев е хирург в Александровска болница. Той е от СДС.

От групата съветници на ГЕРБ в СОС нямаше нито един кандидат за депутат в новото Народно събрание.

Двама общински съветници от БСП Орлин Ваташки и Борислав Борисов бяха в листите за депутати, но не успяха да влязат, заради слабото представяне на лявата партия на изборите.

Споделяне

Още от България