Още един ден на студентското недоволство:

Окупация и на аудитория в Техническия университет

Протестиращите младежи отказаха среща с образователния министър

Аудитория 1154 на ТУ.

Студенти от Техническия университет окупираха в понеделник след обед аудитория 1154 във висшето учебно заведение в Дървеница в столицата. Акцията започна в края на лекция по математика. По информация от фейсбук-страницата на "Ранобудните студенти", част от студентите в залата останали, за да подкрепят окупацията в СУ "Св. Климент Охридски" с думите "Най-накрая и ние".

Протестиращите студенти отказаха среща с министъра на образованието Анелия Клисарова. В събота пред БНТ тя покани студентите да говорят по всички проблеми във висшето образование.

"Г-жо Министър, докато Вие твърдите, че искате диалог, из проправителствените медии се разпространяват лъжи за Ранобудните. От Вас ние искаме само и единствено оставка. Веднага", отговориха в поноделник във Фейсбук студентите.

На страницата си "Ранобудните студенти" отбелязват още: "Министър Клисарова твърди, че била искала диалог с нас, а пък ние сме били против законността и сме били имали не граждански, ами политически искания."

Младежите отказаха преди няколко дни и среща с премиера Пламен Орешарски със същия мотив - не може да се срещат с някого, на когото искаш оставка и се обяснил защо я искаш.

Сутринта в понеделник студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов (НАТФИЗ), обявили се в подкрепа на колегите си от Софийския университет, за пръв път "проговориха" пред медиите, след като дни наред за кратко всяка сутрин блокираха мълчаливо улица "Раковски" пред академията и разиграваха етюди в подкрепа на протеста.

"Днес ние ще говорим, днес казваме – ние, недоволните, движим времето напред, ние променяме. В борбата си срещу неморалното, цинично и безотговорно правителство начело с Пламен Орешарски ние се обявяваме против репресията над наши колеги от цялата страна. В този момент много от тях са подложени на психологически натиск и заплахи", обяви студентка от академията по повод на оплакванията от морален натиск над протестиращите .

"Всеки, който ни подкрепя, подкрепя една борба за бъдеще и за достойнство. Ние променяме, но и всички вие можете да променяте. Не казвайте: "Утре ще почнем голямото, днес печелим пари за прехраната". Не казвайте: "Утре ще бъдем честни, днес тихичко ще се проврем". Носете си новите дрехи, момчета. Ходейки, падаме. Сънувайки, мрем", се казва в обръщението на протестиращите бъдещи актьори.

По-рано в понеделник възпитаници на УНСС потвърдиха пред бТВ, че ректорът Стати Статев им "предложил" да напуснат висшето учебно заведение, ако не им харесва. Протестиращи във Великотърновския университет също се оплакват от натиск още от миналата седмица.

"Думите му бяха точно такива: "Като не ви харесва в България, колеги, има начини да отидете в чужбина, но не пречете на вашите колеги да учат", цитира го пред бТВ студентът в магистърска степен Богомил Атанасов, който е присъствал в залата при произнасянето на думите. "Ние лично в себе си го нямаме, но имаше много снимащи колеги, имаме информация, че има такъв запис", добави студентът.

Четвъртокурсничката Любомира Петрова разказа, че Статев и на нея лично предложил, ако толкова ѝ харесва в Софийския университет, да се премести там "с една декларация и един телефонен разговор".

Студентите предоставиха и кадри, които потвърждават информацията, че братът на финансовия министър Петър Чобанов – Димитър Чобанов, асистент в стопанския университет, е късал студентските плакати, залепени пред кабинета на премиера Пламен Орешарски, също преподавател в УНСС.

От Студентския съвет към Медицинския университет в София излязоха с резултати от проведен референдум сред кандидат-медиците в учебното заведение, според който 65 процента от тях не подкрепят окупацията като форма на протест. В анкетата са участвали 1945 души, което представлява 34.5 на сто от общия брой на студентите в университета. "За" окупациите са гласували 676, а "против" са били 1257 студенти.

Нараства броят на преподавателите, подкрепящи студентското протестно движение – в първия ден от третата седмица на окупациите в списъка се бяха подписали 499 преподаватели от различни университети в цялата страна, като най-много са от Софийския университет.

"Срамно е, че в СУ колегите, подкрепящи Ранобудните студенти, са около 400, а във ВТУ колегите, подкрепящи исканията на студентите, са около 15! Нима Софийският университет има 20 пъти по-мощен интелектуален потенциал от Великотърновския?", написа в блога си Гено Генов, преподавател по българска и западноевропейска култура във ВТУ, в събота.

След проведени събрания и обсъждания, самите студенти от ВТУ излязоха с нови искания, този път насочени изцяло към ръководството на университета.

"Защо нашият университет не използва възможността студенти на граждански договори да изпълняват административни дейности, каквато практика има в някои университети", питат възпитаниците на висшето учебно заведение във Велико Търново и обясняват, че това е начин да се намалят административните разходи на университета. Те се противопоставят също и на изискването да имат сметка в една определена банка, вместо да имат право на избор.

В раздела "Въпроси, касаещи автономията на ВТУ", младежите поставят въпроса за партийната принадлежност на ръководството, за връзката на университета с политически движения и партии и др.

В понеделник още една аудитория на Софийския университет осъмна окупирана. Студенти от Философския факултет окупираха в понеделник зала 400 в блок 4.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?