ОЛАФ е получила данни за предполагаема измама на Миню Стайков

Разследващите го подозират в злоупотреба със 7 млн. лв. от "Млад фермер"

Снимка: БГНЕС

Спецпрокуратурата е сигнализирала Европейската служба за борба с измамите с евросредства (ОЛАФ) за предполагаема злоупотреба на Миню Стайков по програма "Млад фермер".

Това стана ясно от изявлението на наблюдаващия прокурор по делото срещу него и още двама души Димитър Петров по време на разглеждането на мерките за неотклонение на обвиняемите.

Той представи в сряда пред апелативния спецсъд нови доказателства в подкрепа на обвиненията срещу Стайков, Белун Хазърбасанов и Иван Димитров за данъчни престъпления, пране на пари и продажба на акцизни стоки без бандерол.

Според новите данни деца на служители на Стайков във фирмата му "Сис Индъстрис" са кандидатствали по програмата "Млад фермер", като впоследствие са предали полученото финансиране на бизнесмена и собственик на "Винпром Карнобат".

Става въпрос за общо 7 млн. лв., получени от деветима души, които са признали, че фирмите им са били регистрирани в последните две години. Те предоставили и 9 обратни писма, от които ставало ясно, че действителният притежател на всички права, които ще придобият е именно Стайков.

Защитата му обаче контрира, че обратните писма не са забранени от закона и дори нямат правна стойност. Адвокатът на Стайков – Лъчезар Таков, посочи още пред съда, че членовете на описаната от спецпрокуратурата престъпна група са изключително разнородни като социален статус. Освен основният обвиняем, в нея влизат шофьорът Манчо Колев, общият работник Цветан Колев и Алекси Трифонов, за когото въобще не се знаели подробности.

"Защо му е на Стайков да се обгражда с хора от различен статус", попита риторично адвокат Таков.

Ина Лулчева, защитаваща Иван Димитров, пък попита защо досега не е разпитан и дори търсен наемателят на помещението, в което бяха открити нелегални цигари – Емил Емилов. По думите ѝ собственикът Димитров е задържан още на 18 юли и след това освободен. За месец и половина той нито се е укривал, нито се е опитвал да повлиява на свидетели. На 18 юли, освен Димитров, са били задържани и Манчо, и Цветан Колеви, които също са освободени след 24 часа.

"Искам дебело да подчертая, че се занимавам със земеделие и преработка на земеделски продукти. Не съм се занимавал дори с обществени поръчки, защото съм знаел, че е опасно", обясни пред апелативния спецсъд Миню Стайков. Предстои магистратите да се произнесат окончателното си определение за мерките на тримата обвиняеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България