ОЛАФ е приключила разследването срещу чешкия премиер за конфликт на интереси

Андрей Бабиш

Европейската комисия потвърди, че европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е приключила разследването срещу премиера на Чехия Андрей Бабиш за конфликт на интереси. Докладът на ОЛАФ е изпратен в Прага, уточни говорителят на комисията.

По неговите думи засега съдържанието на доклада остава поверително, тъй като процедурата не е приключила. Все още е необходимо ОЛАФ да изпрати доклада си на чешки език. След това чешките власти ще разполагат със срок от два месеца за отговор.

Според медийни съобщения проверката е потвърдила, че Бабиш е в конфликт на интереси, защото негови фирми са сред най-големите получатели на европейско финансиране в страната. От 2017 г. управлението на тези фирми е прехвърлено, за да се спазят изискванията на закона.

Говорител на ЕК днес уточни, цитиран от БТА, че изпратеният в Прага в края на миналата седмица доклад е окончателен. Фактите са установени, очакваме чешките власти да съобщят как възнамеряват да изпълнят отправените препоръки, добави той.

ЕК отказа да коментира разследването, водено в Малта за смъртта на журналиста Дафне Галиция. Неведнъж комисията е призовавала за независимо и задълбочено разследване, както и за изправяне на виновниците пред съда, посочи говорителят. Той отбеляза, че ЕК вече е препоръчала на малтийските власти да търсят съдебна отговорност от корумпираните.

Говорителят добави в отговор на въпрос дали ЕК би задействала процедурата по чл. 7 от договора за ЕС срещу Малта, че подобни стъпки се предприемат при отчитането на постоянни нарушения на законността, а не заради отделен случай.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?