ОЛАФ е залята от вътрешни разследвания в евроинституциите

ОЛАФ е залята от вътрешни разследвания в евроинституциите

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е залята от разследвания на служители и членове на европейските институции, най-вече Европейския парламент, съобщи нейният генерален директор Джовани Кеслер, цитиран от Франс прес.

"Миналата година отделът, отговарящ за вътрешните проверки, беше направо затрупан с работа", каза Кеслер при представяне на годишния доклад на агенцията в Брюксел.

През 2016 г. от 272 приключени разследвания, 34 са били на служители от ЕС или членове на европейските институции, а по 25 ОЛАФ е издал препоръки, тъй като няма право да налага пряко санкции.

В ход са още 47 разследвания, като повечето от тях са свързани с Европарламента, уточни Кеслер.

Един от най-отразените в медиите случаи беше този с парламентарните помощници от френския Национален фронт. ОЛАФ сметна, че евродепутатката Марин льо Пен, водачка на крайнодясната формация и кандидат-президент, неправомерно е получавала от парламента суми за възнаграждения на помощничка, назначена фиктивно. Европейската агенция препоръча на ЕП да си върне сумата от около 300 000 евро - становище, с което през пролетта институцията реши да се съобрази.

Вълната от сведения за подозрителни случаи, заляла ОЛАФ, произтича от някакво желание за отмъщение - разследвани парламентаристи посочват свои колеги от парламента, за които смятат, че действат по същия начин, отбелязва АФП.

Вече изпратихме в парламента административна препоръка. Може би вътрешните правила трябва да се променят, за да се ограничи възможността на парламентаристите да маневрират, каза Кеслер.

През миналата година ОЛАФ е приключила 272 разследвания, започнала е 219 и е издала 346 препоръки към съответните власти в страните членки. Констатираните измами възлизат на 631 милиона евро от бюджета на ЕС.

Службата работи усилено и върху огромния скандал "Панамски документи", предизвикан от разкритията на журналистически консорциум за политици, използващи офшорни компании, за да укриват данъци.

Споделяне

Още от Европа