ОЛАФ изисква повече от съдебната власт в България

Ефективността на съдебната система в България остава проблем. Това смята генералният директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Никълъс Айлет. В понеделник на среща в Брюксел с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов Айлет е изразил задоволство от подобреното сътрудничество с българските власти, но е поставил въпроса за необходимостта от подобряване на работата на администрацията у нас, за да има повече резултати от борбата с измамите и корупцията, предаде БНР.

"За да се предпазят финансовите интереси на Европейския съюз от измами и корупция, са необходими организационни и законови мерки, които да дадат възможност на администрацията и съдебните органи в България успешно да възпират, предотвратяват, разследват и наказват всички случаи на измами и корупция. Конкретно ефективността на съдебната система остава проблем в България. Тя трябва да е независима, но и да върши работата си. Вярвам, че българските власти в близко взаимодействие с ОЛАФ ще продължат да надграждат върху вече постигнатия напредък в това отношение", каза Никълъс Айлет.

Шефът на ОЛАФ обръща специално внимание на ефективността на администрацията в България, защото ще функционира добре при по-високи стандарти и по-добра координация между отделните ѝ звена и структури, а така измамите и корупцията ще намаляват.

Айлет каза още, че е много доволен от постигнатия в последно време сериозен напредък в сътрудничеството с българските власти – двамата с министър Цветан Цветанов са се разбрали да продължат да работят в тази посока.

Що се отнася до факта, че България е страната, където ОЛАФ разследва най-много случаи на злоупотреби с европейски средства, Никълъс Айлет каза: "Заключението, което аз правя от това, е, че ОЛАФ и българските власти работят много добре заедно. Това показва, че вашето правителство е твърдо решено да се справи с проблемите, и че ние работим заедно с него в тази посока. Бих бил много по-притеснен, ако нямахме разследвания в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България