ОЛАФ откри проблемни книжа в търга за сероочистките на ТЕЦ “Марица Изток 2“

Проверката на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е установила нередности при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на съоръженията за очистване на серния двуокис от работата на V и VІ блок на държавната ТЕЦ “Марица Изток 2“. Това съобщи БНГ в петък, цитирайки отлично информирани източници.

Констатирани са липси, непълноти и неточности в представените документи при провеждането на конкурса, който бе спечелен от италианско-китайския консорциум “Индреко-Инсигма“, но вторите в процедурата “Алстом“ са алармирали ЕК за нередности, свързани с декларираните от победителите данни в офертата.

Това провокира и извършената миналата седмица проверка в централата, при която стана ясно, че страната ни може да загуби над 36 млн. евро от програма ИСПА, отпуснати като безвъзмездно финансиране за проекта. За него централата е теглила и 34 млн. евро кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), вложените от дружеството собствени средства са близо 15 млн. евро.

Проверяващите от ОЛАФ и ЕБВР са установили наличието на документи в процедурата без необходимите подписи върху тях. Според юристи това е все едно, че няма документ.

Иззети за анализ са и сертификати без посочена точна дата, а само с месец и година, констатирани са и други неточности.
Пресаташето на централата Мирела Близнакова отказа коментар с мотива, че това е конфиденциална информация. От пресслужбата на ОЛАФ заявиха пред БНТ, че работят в добро сътрудничество с българските власти и ще направят всичко възможно разследването да приключи колкото се може по–бързо съгласно оперативните процедури, но отказаха друг коментар с мотива, че разследването все още е в ход.

Тепърва ще се преценява и дали комисията оценявала офертите на кандидатите е подвела ЕБВР и Министерството на околната среда и водите като им е предоставила непълен неточен и неверен доклад.

Миналия петък министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков призна, че въпреки че процедурата е водена от ЕБВР и банката е нямала възражения по действията на комисията в България, страната ни може да загуби 36 млн. евро, което обаче ТЕЦ-ът трябва да даде, за да завърши сероочистките. Те трябва да са готови в началото на септември 2011 г. в противен случай държавата ни ще плаща санкции заради неспазването на ангажиментите си за качеството на атмосферния въздух.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес