ОЛАФ поиска каталог на БГ-измамите с европейски пари

Най-новият метод за измами с европари в България е надуването на цените по проектите, предупреждава Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е получила между 50 и 100 сигнала за нови злоупотреби по програмата САПАРД в България.

Това съобщи Арно Хайнен – разследващ служител на ОЛАФ, който работи в България конкретно по измамите, свързани с програма САПАРД. В понеделник той се е срещнал с министъра на вътрешните работи Михаил Миков, за да обсъдят как да се разследват приоритетно и бързо сигналите за злоупотреби с евросредствата, съобщи пресцентърът на МВР.

МВР и ОЛАФ са се договорили за изработване на каталог на делата за злоупотреби с европейски средства. ОЛАФ ще окаже експертно съдействие за по-бързото изпълнение на съдебни поръчки към трети страни, тъй като сега тези срокове са между 4 и 6 месеца. При повечето от българските знакови дела за злоупотреби с пари на ЕС, разследването продължава повече от година. В момента сроковете за изпълнение на съдебните поръчки от чужбина варират между 4 и 6 месеца.

Арно Хайнен е препоръчал на МВР да се проверят консултантските фирми, които изработват проекти за САПАРД. От ОЛАФ са установили “подозрителни съвпадения” като одобрение на три почти еднакви проекти за сходна стойност в един ден в един и същи български град.

 “Да се опитаме да превърнем съмненията в данни и да искаме от прокуратурата да образува досъдебни производства, за да са ефективни доказателствата в съда”, е заявил по време на срещата министър Миков, цитиран от пресцентъра+ на МВР.

МВР съобщава, че като “най-податлива” за измамите се оказва мярка 2 по програма САПАРД. Тя е свързана с финансиране на фирми за закупуване на оборудването за месопреработвателната промишленост.

ОЛАФ са предали данни на МВР, които сочат, че “най-модният” метод за измами с европари е надуването на цените по проектите. Разликата между реалната цена за вноса на машини за месопреработвателната промишленост и отпуснатата по проекта се разпределя между служителите, осигурили одобрението, бенефициента и фирмата, доставчик на оборудването.

ОЛАФ съобщават, че само през миналата седмица са около 100 подобни сигнала. По тях службата ще работи приоритетно.

МВР съобщава, че другите “три групи” от случаи на измами с еврофондовете са класическата схема на групата “Стойков-Николов”. Това са престъпни групи, които работят с фалшиви документи, за да получат одобрение за проектите си по САПАРД.

От ОЛАФ са предотвратили подобни измами по проекти на стойност от 20 милиона евро са били предотвратени след намесата на службата. Общо 15 сигнала за документни измами вече са изпратени от ОЛАФ на българската прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от Кандидати

Колко време давате на новия парламент?