ОЛАФ предупреждава държавите от ЕС да не купуват ваксини от посредници

ОЛАФ предупреждава държавите от ЕС да не купуват ваксини от посредници

Европейската служба за борба с измамите с бюджета на ЕС (ОЛАФ) съобщи, че е предупредила европейските държави да бъдат внимателни към предложения за доставка на ваксини срещу коронавирус.

ОЛАФ пояснява, че получава сведения как измамници предлагат да доставят ваксини на правителствата в ЕС. Допълва се, че тези мними посредници обикновено предлагат мостри, за да получат предварително плащане срещу обещание за мащабни доставки. Отбелязва се, че съществува опасност да бъдат направени доставки на фалшиви ваксини. Съществуват и случаи, в които тези посредници твърдят, че представляват истински производители или доставчици, които имат достъп до количества от препаратите.

Според ОЛАФ става дума за измамници, които целят да се възползват от стремежа на властите в ЕС да осигурят ваксини, за да предпазят гражданите от новата болест. Тези измами трябва да бъдат спрени възможно най-скоро, заявява директорът на службата Виле Итала в съобщението, цитирано от БТА.

Посочва се, че ОЛАФ е започнала проследяване на незаконната търговия с ваксини, внесени контрабандно или фалшификати. Уточнява се, че до днес фалшиви ваксини не са били открити.

Службата изразява готовност да споделя получаваните данни в тази посока с всички страни по света. В съобщението се отбелязва, че миналата година ОЛАФ предприе подобни стъпки, за да предотврати разпространението на негодни маски, дезинфектанти и комплекти за изследване. Досега са били установени над 1000 случая на измама и са иззети над 14 милиона незаконни стоки.

Споделяне

Още от Европа