След като Найденов отрече да е разследван, МВР излезе с "уточнение"

ОЛАФ проверява скандалните сделки за страници във Фейсбук и Туитър

Вътрешното ведомство опроверга частично в. "Сега", вестникът държи на достоверността на публикацията си

Сн. БГНЕС

Часове, след като земеделският министър Мирослав Найденов отрече пред бТВ информацията на в. "Сега", че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) го разследва за злоупотреба с еврофондове, МВР излезе с официално уточнение – проверка наистина имало, но само за скандалните договори на агроведомството за поддържане на страници във Фейсбук и Туитър.

 

"Европейската служба за борба с измамите категорично не разследва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. По информация на АФКОС (контактното звено в МВР с ОЛАФ – бел.ред.) в момента ОЛАФ извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал до службата за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12.01.2012 г.", се казва в официалното съобщение на сайта на МВР.

Допълва се, че във връзка с тази проверка от европейската служба са поискали съдействие от българските си колеги, но "в кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов".

От вътрешното министерство уточняват още, че по принцип проверките на ОЛАФ се извърват само "извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор". Добавят и, че преди публикуването на статията във в. "Сега" са изпратили този отговор до редакцията.

"Във връзка с твърдението, че "нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ", поясняваме, че проверките, по които работи ОЛАФ се откриват със санкция на генералния директор. Не може да се твърди, че Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27-28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това – 31.10.2012 г.", продължава съобщението.

Според информацията, която от МВР са предоставили на европейските си колеги процедурата по възлагане на скандалните обществени поръчки за поддържане на страници в социалните мрежи е била спазена, тъй като са били събрани 3 оферти в рамките на прогнозната стойност от 48 000 лева.

Мирослав Найденов категорично отрича

"Европейският съвет реши да отпусне на България допълнителни над 2 милиарда евро по земеделските фондове и смятам, че това няма как да се случи, ако земеделският министър на една държава, който отговаря за тези средства, е разследван", коментира междувременно Найденов пред бТВ във вторник сутринта.

Според информация на вестника проверката е заради предоставените през миналата година 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Фейсбук и Туитър и на други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година.

По думите на Найденов тази информация абсолютно не отговаря на истината. "Аз мисля, че в статията, това се опровергава и от МВР, и от ОЛАФ. Така че смятам, че това е последната поръчка. За съжаление, надявам се, че журналистите от в. "Сега" разбират отговорността, която носят с подобни твърдения, а колко е всъщност абсурдна може да съдим по това, което се случи само преди няколко дена”, обясни още земеделският министър, имайки очевидно предвид Европейския съвет, посветен на бюджета на съюза за следващия програмен период.

Найденов обясни, че когато се правят такива разследвания, се правят от компетентните власти на съответната държава-членка, в случая в България това е АФКОС.

"Аз разговарях късно снощи с ръководителката на АФКОС комисар Соня Клисарска, която и пред мен категорично отрече подобно твърдение. Имало е разследване по отношение на служители на Министерството на земеделието в ОЛАФ в месеците назад и те са били по сигнал на бившата директорка на фонд "Земеделие" Калина Илиева", заяви още земеделският министър.

Вестникът държи на достоверността на информацията

В отговор на обвиненията на Найденов към вестника журналистът от "Сега" Светослав Терзиев заяви, че потвърждава на 100% публикуваната информация. "Найденов да я чете внимателно. Това е информация, сбъркал е думите – не е инсинуация, а информация", посочи Терзиев пред БГНЕС във вторник.

"Стоя зад тази информация, която е публикувана на първа страница във вестника. Извършва се проверка за използване на средства не по предназначение на европейските фондове. Какво ще излезе от тази проверка е друг въпрос, но в момента се събира информация. Поискана е информация от АФКОС още през декември. Всичко това, което пише във вестника... И преписката си продължава, така че какво отрича министърът, не мога да разбера", каза Терзиев.

“Министърът като юридическо лице носи отговорност за използването на бюджетите и на европейските средства по предназначение. Когато 50 000 лв. се дават без конкурс, за да се направи някой профил във Фейсбук или в Twitter – нещо, което става без пари, всяко дете го прави без пари, това може да предизвика въпроси. И по тези въпроси ОЛАФ иска отговор – нещата са много прости", допълни Терзиев.

"Тази информация е публикувана, защото има рецидив... Защото министерството прави нов опит да налее още 50 000 лв. за същото. И когато има рецидив – повтарят се едни и същи действия, трябва да бъде предупреден онзи, който ги продължава, че извършва нещо нередно", каза още Терзиев.

"Парите нямат нищо общо с последователите на страницата", продължи той. "Това нещо се прави без пари. Парите отиват за заплащане на труд. Какъв труд са положили двете пиарки, за да си отворят във Фейсбук и в Туитър страници, макар и на името на министерството? Какъв е този труд – всяко дете го прави без пари, и 5 лв. дори не трябват. Той трябва да заплаща реалния труд. Няма никакво значение колко са последователите, защото последователи могат да се организират. Всичките чиновници в министерството могат да бъдат накарани да се запишат като харесващи", коментира още журналистът.

В момента Софийската градска прокуратура също води проверка по случая, като е назначена и ревизия на НАП. Едва, след като тя бъде готова обвинението ще прецени дали да образува разследване срещу бившите пиарки на земеделското министерство Кристина Спасова и Лора Димитрова.

Споделяне

Още по темата

Още от България