ОЛАФ разследва фалшиви продукти срещу COVID-19

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че е започнала незабавно разследване относно вноса на фалшиви продукти, които се рекламират, че предпазват от коронавирус, но всъщност не са ефективни и дори са вредни за здравето.


Фалшива маска за лице  Сн. ОЛАФ

ОЛАФ и националните митнически администрации работят заедно, за да предотвратят навлизането на опасните изделия на европейския пазар, е посочено в съобщението.

Измамниците се стремят към бързи печалби в огромни размери, възползвайки се от страданието на хорат, се казва в съобщението на ОЛАФ. Даден е пример с фалшиви маски, които се предлагат онлайн в различни държави-членки на ЕС на цени между 5 и 10 евро. Това е близо три пъти по-скъпо от нормалната цена, казват от ОЛАФ и предупреждават, че има дори фалшиви маски за деца.

Данните сочат, че опасните продукти навлизат в Европа чрез онлайн продажби и стигат до домовете ни чрез пощенски или куриерски услуги. Те пристигат в Европа с подправени сертификати или са декларирани като други продукти. След това се продават на черния пазар или по нормалните канали за дистрибуция.

ОЛАФ е образувала делото срещу вноса на фалшиви продукти за борбата срещу инфекцията COVID-19, като маски, медицински изделия, дезинфектанти и тестови комплекти на 19 март.


Детска фалшива маска сн. ОЛАФ

От самото начало на пандемията ОЛАФ събира информация за този незаконен трафик. Европейската служба за борба с измамите работи в тясна връзка с компетентните органи в държавите-членки и трети страни, като им предоставя данни в реално време.

Предотвратяването на навлизането на фалшивите стоки на европейския пазар е от решаващо значение за опазването на здравето и ефективната борба с вируса, се казва в съобщението на ОЛАФ.

Освен че са неефективни срещу вируса, тези продукти не отговарят и на стандартите на ЕС и носят риск за здравето на хората, като може да провокират опасно бактериално замърсяване.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?