ОЛАФ разследва още три случая на измами с европари у нас

ОЛАФ разследва още три случая на измами с европари у нас

Аферата с източените  7,5 млн. евро от европейската програма САПАРД, не е единствената, по която работи у нас Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ).

“В момента имаме 9 случая в процес на преценка. Това означава, че имаме съществена информация за злоупотреби и я анализираме, за да преценим дали да започнем разследване. Имаме и 4 активни случая, по които е започнало разследване, тоест съществуват сериозни подозрения за измама, и на базата на нашите правила сме преценили, че трябва да започнат следствени действия. Един от четирите случая е този със 7,5 млн. евро от САПАРД, а информацията за другите три на този етап би била в разрез с правилата”, съобщи в понеделник пред БНР Алесандро Бутиче, говорител на ОЛАФ.

Акцията по настоящата афера е добър старт на работата с българските власти, която обаче е в своя начален етап и от ОЛАФ се надяват на по-продуктивно партньорство занапред, каза Бутиче.

В схемата са замесени седем български граждани, двама германци и двама швейцарци.

През седмицата бяха задържани шестима от българските играчи, един се е укрил и в момента се издирва.

Всички те са обвинени за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари.

Европейската служба за борба с финансовите измами имаше водеща роля в разкриването на тази българо-германо-швейцарска афера.

От 2003 г. ОЛАФ работи по 33 случая за злоупотреби с програма САПАРД, шест от тях са свързани с България.

Говорителят на ОЛАФ каза още, че този тип измами, както при разкритата за 7,5 млн. евро с участие на български, германски и швейцарски лица, са доста често срещани. Рискът за България е, че като нова страна членка е изложена в по-голяма степен на опасност от подобни действия.

При разкрития казус става дума за закупуване на месопреработвателни машини втора ръка, декларирани като нови с цел прибиране на разликата в цената. Така стойността на машините е завишена 1500 пъти, което е голяма сума пари, каза Алесандро Бутиче. Реална стойност на машините е 5 хиляди евро.

Заради продължаващите следствени действия от ОЛАФ не могат да коментират повечето аспекти на случая, включително и дали подобна операция е била възможна без участието на длъжностни лица.

По исторически и географски причини България е в по-голяма степен податлива на корупция, но от много време работим заедно с българските власти за преодоляването му, каза Бутиче пред БНР.

“Този случай е модел за добро сътрудничество, но има други случаи, по които чакаме отговор от българските власти, и вярвам, че ще го получим”, посочи дипломатично говорителят на ОЛАФ.

Той припомни, че откраднатите пари от европейски фондове са пари на европейските данъкоплатци.

“Всъщност накрая плащат не измамниците. Парите ще трябва да бъдат възстановени от вашия държавен бюджет”, припомни Бутиче.

Именно с цел да засили вниманието на властите към случаи с измами с европейски фондове, преди присъединяването на България към ЕС европейските институции създадоха необходимите механизми да  ограничат финансирането на страната от различните фондове, ако се окаже, че с парите се злоупотребява.

В края на 2005 г. ОЛАФ разследваше 452 случая с измами с европейски фондове, приключените бяха 233. Според доклада на службата, в резултат на разкритите злоупотреби в европейския бюджет са били върнати 203 милиона евро. От всички разследвания, започнати през 2005 г., с България  са били свързани 15, с Румъния - 61. Начело в този непрестижен списък е Белгия със 102 случая, следват Германия с 87, Италия с 81, и Испания със 72.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?