ОЛАФ води 15 разследвания за злоупотреби с европари у нас

ОЛАФ води 15 разследвания за злоупотреби с европари у нас

Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ в момента води 15 разследвания за злоупотреби с еврофондове у нас, за 14 други случая преценява дали са налице достатъчно факти и данни за започване на разследвания. Това съобщи за БНР в сряда  директорът на ОЛАФ Франц Херман Брунер.

Той не пожела да каже какви са случаите и по кои европейски програми са злоупотребените средства, но все пак даде пример със средствата, отпуснати по програма ФАР за изграждане на национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Договорът, сключен между Европейската комисия и финансовото ни министерство през ноември миналата година, предвижда за тази цел на България да бъдат отпуснати до 50 млн. евро. Отговорът колко от парите са усвоени и как, трябва да даде натовареното с проекта държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци".  

От службата пред БНР уточниха, че по случаите в Брюксел са установили, че документите от тръжните процедури и всички фактури са били фалшифицирани. Оттам са предоставили на българските власти доказателствата и подробната информация за начина, по който те са били събрани.

Друг случай стана известен в България, след като от ОЛАФ сигнализираха за източването на 7 млн. евро по програма САПАРД. Заради това седем лица от България, Швейцария и Германия, сред които и пернишкият бизнесмен и спорнсор на предизборната кампания на президента Георги Първанов  Людмил Стойков, попаднаха в ареста, но след това шестима бяха освободени поради липсата на доказателства. Стойков преседя в ареста твърде кратко и остана подозрението във височайше застъпничество.  

Пред БНР директорът на ОЛАФ каза, че в службата знаят за връзките, които се правят между освобождаването на Людмил Стойков и информацията, че той е сред спонсорите на президентската кампания на Първанов.

„Надявам се това, че някой е бил нечий спонсор, да не окаже влияние върху правосъдието. Такава ми е преценката засега и до момента нямам никакви индикации за каквото и да е въздействие върху съдебните органи”, каза той. 

Според Брунер неговата служба не е особено доволна от развитието на някои от случаите и че конкретно по този би искал българските власти да бъдат оставени на спокойствие да си свършат работата, защото „този случай не е приключил и затова, че някой не е в затвора, не значи, че разследването не е завършило”. Той очаква то да приключи през лятото на 2008 г. и едва тогава от ОЛАФ ще направят преценка „как са работили по него компетентните органи в България и дали е имало манипулации”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа