Оланд: Атаките са акт на война, организиран от ”Ислямска държава”

Жертвите на кървавите атаки са най-малко 127 души, 8 нападатели са загинали

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атаките в Париж, при които загинаха най-малко 127 души, а близо 200 бяха ранени, са ”акт на война”, организиран от "Ислямска държава" от чужбина и с помощ от вътрешността на страната, съобщиха световните агенции. "Когато е изправена пред война, държавата трябва да предприеме необходимите действия", каза Оланд.

"Франция ще бъде безмилостна в отговора си към "Ислямска държава”. Това, което се случи вчера, бе военен акт и държавата трябва да вземе правилните решения за тази война, допълни той. Държавният глава обяви тридневен траур и съобщи, че ще говори пред парламента в понеделник.

Осем нападатели са загинали при атаките, жертвите са 127

По последни данни жертвите на атентата са 127, но броят им постоянно расте, като 80 от ранените са в много тежко състояние.
По-рано от френската прократура обявиха, че осем нападатели са загинали при вчерашните кървави атаки, които са проведени едновременно на шест места в града. Седем от нападателите са загинали при самоубийствени нападения, а осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала "Батаклан", където нападателите взеха заложници.

Прокурорът на Париж Франсоа Моленс съобщии, че съучастници на терористите може все още да са на свобода. Жителите на Париж бяха призовани от властите да останат по домовете си и да ограничат до минимум излизанията. По улиците на града са разположени над 1500 военнослужещи.  Френските власти забраниха демонстрациите в Париж до четвъртък на обяд заради необходимостта мобилизираните служби за вътрешна сигурност да гарантират безопасността след атентатите във френската столица. 

Ясна е самоличността на трима от осемте терористи

Френски следователи са установили самоличността на трима от осемте терористи. По отпечатъците от пръстите е установена самоличността на един от терористите, участвали в атаката срещу концертната зала "Батаклан“. По предварителни данни става въпрос за гражданин на Франция. Идентифицираният е роден в парижкото предградие Куркурон. Мъжът е бил известен на френското разузнаване, но засега не се съобщава нищо за миналото му и защо е попаднал в полезрението на службите.

По намерени документи френските органи на реда са установили самоличността на още двама от атентаторите. На мястото на експлозията в стадион "Стад дьо Франс“ са открити паспорти, принадлежащи на гражданин на Египет и на сириец. 

Представител на гръцкото правителство съобщи пред ”Дейли Експрес”, че един от атентаторите, чийто сирийски паспорт, бе открит на стадиона, е влязъл в Европа като бежанец през гръцкия остров Лерос на 3 октомври.

Според очевидци сред нападателите в парижката концертна зала „Батаклан“ е имало поне една жена. Освен това полицейски източници съобщиха, че според очевидци част от нападателите са пристигнали с кола с белгийски регистрационен номер, което предполага външно участие. 

Трима жители на квартал "Моленбек" в Брюксел са участвали в снощните атентати в Париж, съобщава белгийският сайт "Дерниер йор", известен с изпреварваща информация, свързана с престъпния свят.

Медиите в Белгия съобщиха по-рано днес следобед, че в "Моленбек" се извършват претърсвания. Засега официални източници не дават информация какво се случва в квартал "Моленбек". Телевизия Ер Те Ел съобщава, че две от колите на атентаторите снощи са били регистрирани в Белгия, както и че една от тях е била открита днес в Брюксел. Очаква се пресконференция на прокуратурата.

Ислямска държава пое отговорност за нападенията

Междувременно терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападенията. В официално изявление джихадистите съобщават:

8 наши братя, опасани с колани с експлозиви и въоръжени с пушки атакуваха няколко предварително избрани места ввъв френската столица: "Стад дьо Франс", където се играеше мач между Германия и Франция и присъстваше "този глупак" Франсоа Оланд"; "Батаклан", където стотици идолопоклонници се бяха събрали на празник на перверзията; както и други мишени я 10, 11 и 18 район на Париж.

Франция и онези, които вървят по нейния път, трябва да знаят, че остават основни цели на "Ислямска държава".

В изявлението си групировката посочва, че причина за атаките са "обидите към пророка Мохамед" и въздушните удари на Франция над позиции на "Ислямска държава".

"Атаките са само началаото на бурят и предупреждение към онези, които желаят да си извлекат поука".

Френската полиция посочва, че има нещо странно в изявлението на групировката. Джихадистите твърдят, че са атакували и 18-ти район на френската столица, но досега няма никакви данни за атентати там.

В 18-ти район се намират емблематични за града забележителности като "Мулен Руж", базиликата "Сакре кьор" и хълмът Монмартр.

По-рано "Ислямска държава" разпространи видео без дата, в което заплашва Франция с нападения, ако бомбардировките срещу джихадистките бойци не бъдат прекратени, съобщи Ройтерс. Външнополитическият отдел на Ислямска държава - Медийният център Ал Хаят, разпространи заплахата, произнесена от боец, който призовава френските мюсюлмани да извършват нападения.

"Докато продължавате бомбардировките, няма да живеете в мир. Ще изпитвате страх, дори когато ходите на пазар", казва боецът, който е с брада, говори на арабски и е заобиколен от други бойци. Във видеото се отправя призив към мюсюлманите, които не могат да отидат в Сирия и да участват в свещената война, да извършат нападения във Франция. "Заповядва ви се да се биете с неверника, където и да го откриете - какво чакате? Има на разположение оръжия и коли, както и мишени, готови за удар. На разположение има дори отрова, затова отровете водата и храната на поне един от враговете на Аллах".

Шестте точки на терора 

В концертната зала ”Батаклан“ са загинали 82 души. Няколко въоръжени мъже са нахлули и са започнали стрелба с викове ”Аллах Акбар“ в залата по време на концерт на американската група Eagles of Death Metal. В продължение на около 3 часа там бяха държани заложници. Свидетел на терора в зала ”Батаклан” твърди, че е чул един от нападателите да казва: ”Вината за това е на Оланд, не трябваше да се намесва в Сирия”, визирайки решението на френския президент страната да се включи във въздушните удари срещу ”Ислямска държва”.

Префектът на парижката полиция Мишел Кадо заяви, че нападателите в концертната зала "Батаклан" са се самовзривили с колани с експлозиви, когато полицията се приближила към тях и убили четирима души.. Според полицейския началник въоръжените лица първо засипали кафенетата пред залата с картечен огън, а после влезли в "Батаклан" и убили още хора, преди силите за сигурност да щурмуват сградата.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е бил на мача Франция-Германия в "Стад дьо Франс“, когато е избухнала първата експлозия в 21:20 часа в петък вечерта. Той е бил евакуиран веднага, а входовете и изходите на стадиона за били затворени. Общо три експлозии избухнаха в непосредствена близост до стадиона. При атаката е загинал един човек. Тримата атентатори самоубийци също са мъртви. По данни на телевизионният канал "И-теле" 11 души "са тежко ранени и животът им е опасност". Още най-малко 14 души също са ранени. Атентатори самоубийци предизвикали два взрива, а третият бил извършен с балони с газ, към които били прикрепени пакети с пирони. Един от парижаните, които били близо до взрива, бил спасен от мобилния си телефон. Устройството било във вътрешния джоб на якето му и в него се забила осколка.

По данни на радио Франс енфо първият терорист се взривил пред разположен близо до стадиона ресторант за бързо хранене "Макдоналдс". Вторият взривил експлозивите си едновременно пред друг ресторант за бързо хранене. След това било задействано и самоделното взривно устройство с балоните с газ. По всичко личи, че те са били с часовников механизъм.

18 души загинаха на улица "Шарон“ в 11-ти район в източната част на Париж. Според очевидец срещу клиентите на кафене и на японски ресторант е била открита стрелба, която е продължила 2-3 минути.

Друга стрелба е открита малко по на север, на улица ”Алибер“ в 10-ти парижки район. Там са загинали 12 души. Атаката е извършена на терасата на ресторанта ”Льо пти Камобдж“.

 На около стотина метра от зала ”Батаклан“, на улица ”Фонтен о роа“ в 11-те район, на терасата на пицарията ”Ла Каса ностра“ също е открит огън, при който са загинали петима души. Според очевидец стрелбата е била открита с картечница.

 На булевард ”Волтер“ в 11 район на Париж, отново близо до зала ”Батаклан“ също е извършена атака. Съобщава се за загинал атентатор самоубиец.

"Нереални сцени, разкъсани на парчета тела, клане“ – така описват очевидците атентатите. "Когато всичко започна, мислехме, че това са пиротехнически ефекти“, разказва оцелял след атаката по време на концерт в залата "Батаклан“. "Видяхме, че хората се струпват пред сцената, тогава се опитахме да минем през ложите, но те бяха блокирани. След това отидохме в тоалетната и избихме окачения таван. С около 20 души успяхме да се скрием там“, посочва той.

"Когато се озовахме пред един човек с "Калашников“, той не стреля по нас. По нищо не се отличаваше от всички останали, но беше с автомат“, разказват други оцелели.

Концертни зали са били официално заплашени от атентати

Наскоро последователи на джихадистката група ”Ислямска държава“ са посочили концертните зали като възможна мишена на атаки, съобщава вестник ”Льо Паризиен”. Французин, който е бил арестуван на 11 август след връщането си от Сирия, е признал, че е получил инструкции да извърши атентат по време на концерт. В последните месеци джихадистите пък са разпространявали снимка в интернет, на която се виждат много хора по време на концерт и надпис ”Джихадът не е само в Сирия“.
Била е заплашвана и конкретно зала ”Батаклан“ заради това, че всяка година там се провежда гала концерт, организиран от еврейската асоциация ”Мигдал“.

През 2008 година в интернет бе разпространено видео, в което младежи със закрити с шалове лица протестират срещу ”гала концерта на срама“. Във видеото младежите от групата ”Палестинска съпротива“ казват: ”следващия път няма да говорим“.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?