Оланд: Франция няма да отстъпи пред терористичната заплаха

Оланд: Франция няма да отстъпи пред терористичната заплаха

Франция ще бъде непоклатима и непреклонна пред терористичната заплаха и ще запази ненакърнени обществените свободи, заяви френският президент Франсоа Оланд, имайки предвид атентатите в Париж и Ница, предаде Франс прес.

"Републиката ще бъде непоклатима, непреклонна и ще бъде също толкова безупречна в зачитането на свободите и спазването на законите", заяви френският президент Оланд на пресконференция, защитавайки взетите от неговото правителство антитерористични мерки.

Месец след нападенията на джихадистите в Париж между 7 и 9 януари, при които загинаха 17 души, държавният глава подчерта, че е необходимо властите "да бъдат на висотата на заплахата". "Тя не е изчезнала, появи се отново", подчерта той по повод новия атентат, извършен във вторник в Ница. Обект на нападението бяха трима военни, охраняващи еврейски център. При нападението с нож бяха ранени двама военни. Атаката беше дело на мъж, засечен през декември от полицията и разпитван от разузнавателните служби, след като се върнал от Турция на 29 януари.

Оланд припомни, че през март пред парламента ще бъде представен нов закон, целящ да засили правомощията на разузнавателните служби. Целта е той да бъде приет преди лятото. Според правителството Франция е изправена пред опасно предизвикателство. Близо 3000 души трябва да бъдат наблюдавани в страната заради връзките им с джихадисти или с терористични мрежи в Сирия и в Ирак.

"Държавата трябва да действа с най-голяма твърдост, спазвайки закона", подчерта Оланд. Той обяви, че иска да запази духа на единство, показан на демонстрациите след атентатите в Париж, състояли се на 11 януари в цяла Франция, на които се събраха близо 4 милиона души. Французите показаха "ненакърнена любов към Републиката и дълбоко желание да бъдат полезни и да служат на общото благо", подчерта Оланд. Затова президентът предлага създаването на нов граждански договор, като се даде възможност за гражданска ангажираност на младите и "граждански резерв" за всички французи, за всички, които искат да участват в общите усилия, давайки най-доброто от себе си.

Създадената през 2010 г. гражданска служба позволява на младежите от 16 до 25 годишна възраст да работят от 6 до 12 месеца по задачи от обществен интерес (образователни, социални и други) на доброволни начала. Те имат право на месечни компенсации от около 570 евро. Около 35 хиляди младежи са се възползвали през 2014 г. от това, но много молби не са били удовлетворени поради липса на средства, припомня АФП. Оланд иска до 2017 г. 170 хиляди души да се включат в тази гражданска служба.

Президентът наблегна на ролята на училището. Около 150 хиляди младежи всяка година напускат френската учебна система без диплома, но Оланд обеща, че ще се предприемат нови мерки за борба с отпадането от училище.

Френският президент наблегна и на необходимостта от овладяване на френския език от най-ранна възраст. Обучението на учителите също ще бъде подобрено и ще има и уроци по дигитални технологии.

Като финал Оланд потвърди категорично принципа на светското начало. "Това не подлежи на преговори, защото ни позволява да живеем заедно", подчерта той. "Този принцип трябва да се възприема такъв, какъвто е: свобода на съвестта, а следователно и на вероизповеданията", добави президентът. Този принцип трябва да се преподава и това ще се прави в училище през цялото време на обучението, обеща той.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?