Оланд и Камерън се разминаха за бъдещето на европейските договори

Дейвид Камерън и Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция не обмисля възможността за преразглеждане и ревизиране на европейските договори - нещо, за което настоява британският премиер Дейвид Камерън, предаде Ройтерс. "За нас подобно нещо не е приоритет", подчерта Оланд на съвместна пресконференция с Камерън след тяхната среща в британската военна база Брайз Нортън край Лондон.

Държавният глава обаче призна, че Франция би искала повече координация и интеграция в еврозоната, предаде Франс прес.

"Франция иска Великобритания да остане в ЕС. Тя иска Европа да бъде по-ефикасна, за да постигне съществените си цели в областта на растежа, енергетиката и заетостта", добави Оланд, цитиран от Франс прес.

На пресконференцията Камерън пък потвърди намерението си да насрочи референдум по въпроса за мястото на Великобритания в ЕС. Общонародното допитване би трябвало да се състои до 2017 г., ако Камерън бъде преизбран за премиер на изборите през 2015 г., предаде Ройтерс.

По този повод Оланд заяви, че уважава избора на Камерън за насрочване на референдум, но припомни, че британското решение не може да тегне над цяла Европа, предаде Франс прес. Камерън пък акцентира, че позицията му остава непроменена по въпроса за европейските договори. "Ние искаме промени в европейските договори, ние искаме предоговаряне", заяви той.

Камерън похвали Оланд за неотдавна обявените му планове за увеличаване на инвестициите и за създаване на нови работни места във Франция. Премиерът визира плановете на Оланд да намали данъците за фирмите. Той подчерта, че това е правилният път за увеличаване на инвестициите и създаване на работни места. Камерън припомни, че тези реформи, обявени от Оланд на 31 декември, ще са от полза и за Великобритания, която е търговски партньор на Франция, тъй като стотици британски фирми инвестират във Франция.

Франция и Германия ще похарчат 120 милиона лири /145 милиона евро/, за съвместно проучване на възможността да създадат боен безпилотен самолет, обяви Камерън на пресконференцията.

Двамата лидери изразиха на съвместната пресконференция надежда за възобновяване на диалога между управляващите и опозицията в Украйна. По повод на Сирия Оланд заяви, че сирийският конфликт дестабилизира целия Близък изток, допълва агенцията.

Камерън пък обяви, че Великобритания ще засили помощта си за Франция, която е на мисии в Мали и ЦАР, в Африка, предаде Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?