Оланд и Меркел поеха ангажимент да дадат нов импулс на ЕС

Оланд и Меркел поеха ангажимент да дадат нов импулс на ЕС

Лидерите на Германия и Франция призоваха за укрепване на Европейския съюз (ЕС) след решението на Великобритания да напусне блока. В общо изявление канцлерът Ангела Меркел и президентът Франсоа Оланд подчертаха необходимостта от нов импулс в съюза. След срещата си във френски курорт, двамата обявиха, че Франция и Германия ще поемат отговорността си да дадат този импулс. И двамата говориха за необходимостта да се наблегне на дигитализацията в Европа.

"Тези срещи ни дават възможност да покажем, че Европа не е само институции, процедури и правила. Тя е също воля да развиваме нашите икономики, главно в две основни направления: първо - в дигитализацията, второ – в изследванията и иновациите. Това ще даде на нас – европейците, шанс да покажем, че сме световни лидери в тези области", каза френският президент.

Германският канцлер обяви, че на срещата на върха на ЕС, двамата с Франсоа Оланд ще предложат конкретни мерки.

"В Братислава ще настояваме за амбициозна програма за икономическо развитие и по-специално за възможностите, които предоставя дигитализацията. Трябва да бъдем амбициозни и да действаме бързо", посочи Меркел.

В навечерието на срещата на Г-20 в Китай Меркел и Оланд подчертаха ролята на Европа в опитите за съживяване на икономическия растеж и международната търговия.

Споделяне

Още от Европа