Оланд и Меркел ще се срещнат в Берлин на 15 май следобед

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел на 15 май следобед в Берлин, веднага след встъпването си в длъжност, предаде Франс прес в четвъртък.

След предаването на властта във вторник от досегашния президент Никола Саркози, Оланд се очаква да пристигне в Берлин същия ден следобед. Дневният ред на посещението включва работна вечеря и пресконференция.

Франсоа Оланд иска да бъде преразгледан европейският пакт за бюджетна дисциплина, за да бъдат прибавени към него мерки за растеж. Меркел  е против каквото и да било преразглеждане на бюджетния пакт и срещу възстановяване на икономиката чрез държавни разходи.

Според нея от особено значение е всеки да приеме идеята, че "изходът от кризата ще бъде дълъг процес" и че за това е необходимо да се предприемат действия за преодоляване на структурните проблеми на някои европейски страни като "катастрофалното задлъжняване" и "липсата на конкурентоспособност".

Няколко дни по-късно, на 18 май, Франсоа Оланд ще бъде приет по обяд от президента на САЩ Барак Обама в Белия дом, преди да се присъедини към колегите си от Г-8 вечерта в Кемп Дейвид край Вашингтон, посочи дипломатически източник.

След това той ще участва в срещата на върха на НАТО на 20 и 21 май в Чикаго, преди неофициалната среща на върха на Европейския съюз на 23 май в Брюксел.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?