Оланд и Обама демонстрираха затоплянето в отношенията между своите страни

Оланд и Обама демонстрираха затоплянето в отношенията между своите страни

Френският президент Франсоа Оланд влезе в елитния клуб на държавните лидери, почетени с официална държавна вечеря в Белия дом и с поздрав към "изключителното равнище на близост и доверие" между двете страни, предава ДПА в сряда.

Празненствата във вторник сложиха точка на двата дни срещи на Оланд с президента Барак Обама, в които лидерите подчертаха не само споделената история още от времето на Американската революция, а и преобразуването на проблемните отношения в отношения на близко сътрудничество - например в Сирия, Иран, Мали и Централноафриканската република.

Наричайки се с малки имена, двамата президенти дадоха дълга пресконференция след двучасови разговори в Овалния кабинет, за да напомнят историческите връзки между Париж и Вашингтон, въпреки някои изолирани кризи.

Двамата ръководители заявиха, че са на една и съща вълна по отношение на иранската ядрена програма, особено по отношение на санкциите, които продължават да се прилагат към ислямската република по време на временното споразумение, пише френският в. "Поан".

По този повод американският президент отбеляза, че чуждестранните фирми, които правят пазарни проучвания в Иран, "действат на своя глава" и обеща "дъжд от санкции" да се изсипе върху онези, които не спазват ембаргото. Франсоа Оланд отговори, че е разговарял със 116-те представители на френски фирми, които отидоха в началото на месеца в Техеран, и им е казал ясно, че "тези контакти не могат да се задействат сега", а санкциите ще бъдат вдигнати след сключването на окончателно споразумение.

Обама и Оланд омаловажават кризата с подслушванията на Агенцията за национална сигурност, е днешното заглавие на в. "Монд". Имаше и няколко трудни теми като безсилието в Сирия и шпионирането на европейските партньори, разгласено от Едуард Сноудън. По втората тема Франсоа Оланд заяви, че взаимното доверие е възстановено след скандала с Агенцията за национална сигурност, посочва в. "Фигаро". Накрая американският президент подчерта, че работи за разширяване на сътрудничеството в разузнаването, взимайки предвид защитата на личния живот на европейците, допълва френското издание.

По отношение на Сирия американският президент припомни на Дамаск, че е поел ангажимент пред Съвета за сигурност на ООН. Обама заяви, че и той, и френският му колега не смятат, че проблемът може да се реши с военни средства. Така се заличиха разногласията, които Париж и Вашингтон имаха миналото лято в момент, когато Франция отстояваше идеята за военна интервенция без подкрепата на САЩ.

"Вива Ла Франс, Бог да благослови Америка и да пребъде съюзът между великите ни страни", каза Обама в тоста си на тържествената вечеря.

Оланд, говорейки първо на английски, а после на френски, предизвика смях, когато каза чрез преводач: "Ние обичаме САЩ, въпреки че не винаги го казваме, а вие обичате французите, макар понякога да сте твърде стеснителни да си го кажете."

Тъй като Оланд е в процес на минаване от една романтична връзка към друга в Париж, той пристигна без жена под ръка и въпреки че Белият дом грижливо омаловажи въпроса, най-интересната тема за някои вестници не беше менюто, а любовният живот на френския президент, отбелязва ДПА.

В. "Ню Йорк таймс" например се кахъреше кой ще седне до Оланд. Главоблъсканицата бе решена с лекота от експертите по протокола на Белия дом, които го поставиха между Барак и Мишел Обама.

На главната маса бяха също комикът Стивън Колбърт и активистът Елисео Медина, който пости в продължение на 22 дни в подкрепа на имиграционната реформа.

Актьорът Брадли Купър и директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър бяха сред 350-те гости, които се събраха в шатрата на южната морава на Белия дом за вечеря със специалитети от много щати, 12 вида картофи, а за десерт типична американска торта с хавайски шоколад, мандарини от Флорида и сладолед от Пенсилвания.

Гастрономи съзряха влиянието на Мишел Обама в някои от ястията. Салатата е била признание към нейната градина, където зимните зеленчуци растат чудесно, "дори покрити със сняг", съобщи кухнята на Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?