Оланд критикува Тръмп заради коментарите му за Франция

Франсоа Оланд, сн. ЕПА/БГНЕС
Президентът на Франция Франсоа Оланд призова американския си колега Доналд Тръмп да не отправя сигнал за недоверие към приятелска страна като Франция, съобщи Франс прес. 
 
"Никога не е добре да показваш и най-малкото недоверие към една приятелска страна", заяви Оланд при откриването на годишното селскостопанско изложение във френската столица. 
 
"Аз самият не постъпвам така спрямо приятелски страни и моля американския президент да не постъпва така спрямо Франция", каза президентът социалист.
 
В слово пред американски консерватори снощи Доналд Тръмп разказа вчера за свой приятел - "много важен човек", който редовно ходел в Париж, но от няколко години престанал, защото "Париж вече не е Париж".
 
Тръмп спомена за тероризма и граничния контрол, за да защити своята политика по миграцията, посочвайки като лош пример Франция, Швеция и Европа като цяло, отбелязва АФП.
 
"Националната сигурност започва от сигурността на границите. Чуждестранните терористи няма да могат да нанасят удари срещу Америка, ако не могат да влизат в нашата страна", каза в словото си президентът на САЩ.
 
Помолен за коментар, Франсоа Оланд припомни, че неотдавна Доналд Тръмп му разказал по телефона за "цялата си обич към Париж и Франция, че обича Франция и че няма по-красива страна от Франция".
 
Той сподели впечатлението си, че всъщност "такава е мисълта" на американския президент. "Ако мисълта му е такава, смятам, че той ще я изрази", добави френският лидер.
 
Не искам да правя сравнения, но тук няма оборот на оръжия, няма хора, които вземат оръжие в ръце, за да стрелят в тълпата, изтъкна президентът на Франция.
 
През 2015 и 2016 г. Франция стана арена на редица кръвопролитни атентати, извършени от името на групировките Ал Каида и "Ислямска държава" от французи и чужденци, включително пристигнали в страната с мигрантските потоци от Близкия изток, отбелязва АФП.
 
Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?