Оланд: Москва използва всички средства, за да повлияе на общественото мнение на Запад

Франсоа Оланд

Френският президент Франсоа Оланд обвини Москва, че използва "всички средства за влияние върху общественото мнение (. . .) понякога със същите методи" като бившия Съветски съюз, съобщи Франс прес.
В публикувано в понеделник интервю за шест европейски вестника Оланд заявява, че дори вече да "не става въпрос за същата идеология като по времето на СССР", "понякога методите са същите, като добавим технологиите".

Според френския лидер Русия прилага "стратегия за влияние, включваща мрежи и постановки, твърде консервативни в морално отношение", но "и с претенцията, че брани християнството от исляма".
"Да не преувеличаваме нещата, но да бъдем бдителни", приканва той в интервюто си за "Монд", "Зюддойче цайтунг", "Стампа", "Вангуардия", "Гардиън" и "Газета виборча", което излиза преди насрочената за 6 март във Версай европейска минисреща на върха с участието на лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия.

"Какво се стреми да постигне Русия?", пита френският ръководител и отговаря: "Влияние в пространствата, които са били нейни владения в бившия Съветски съюз", например в Украйна.

"Тя се стреми да участва в решаването на конфликти в света в своя полза", по-специално в Сирия, "утвърждава се като сила" и "сондира нашата съпротива", добавя Оланд.

Френският лидер призовава също да бъдат "демаскирани" "идеологическите операции", за да "се каже много ясно кой с кого е, кой кого финансира" и "защо крайнодесните движения са повече или по-малко свързани с Русия".

Обвиняван, че е съдействал за избирането на Доналд Тръмп в САЩ чрез хакерски атаки срещу Демократическата партия, Кремъл е подозиран от редица френски експерти в стремеж да повлияе на президентските избори във Франция чрез кибернападения и дезинформационни кампании. Упорито опровергавани от Москва, френските подозрения се споделят обаче в Европа, където предстоят и други важни избори - например в Холандия през март и в Германия през септември, посочва Франс прес.

Париж никога не е спирал диалога с Москва независимо от разногласията. Да разговаряш обаче, не означава да се съгласяваш, когато те поставят пред свършен факт, отбелязва френският президент.

Франсоа Оланд определя като свой последен дълг, преди да напусне през май Елисейския дворец, "да направи всичко", за да не бъде френският президентски вот спечелен от лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Защото в такъв случай, "тя веднага ще започне процедура за излизане (на Франция) от еврозоната и дори от ЕС" - "такава е целта на всички популисти" от която и да било страна, казва Оланд.

Споделяне

Още от Европа