Оланд: Мюсюлманите са първите жертви на фанатизма

Мюсюлманите по света са "първите жертви на фанатизма, фундаментализма и нетолерантността". Затова е необходима трезва преценка, трябва ясно да се разграничават екстремистките идеи от традиционния ислям, подчерта френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

В реч в Института за изследвания на арабския свят в Париж Оланд отбеляза, че "радикалният ислям се е подхранил от всички противоречия, всички влияния, всички беди, всички неравенства, всички неуредени от много дълго време конфликти".

Във Франция мюсюлманите ще получат цялата необходима защита, също както и представителите на всички останали религии, подчерта президентът. "Франция е страна на ценности, които не подлежат на обсъждане. Сред тях са свободата и демокрацията. Мюсюлманите тук имат същите права и задължения като всички граждани, за което съдейства принципът на светската държава", увери той.

"Антимюсюлманските деяния, както и антисемитизмът, трябва да бъдат не само осъдени, но и строго наказани", добави Оланд.

Той спомена разпространена в социалните мрежи снимка, показваща сирийската журналистка Заина Ерхаим, вдигнала сред руините в Алепо плакат с надпис "Аз съм Шарли" и знамето на сирийските въстаници. Лозунгът "Аз съм Шарли" стана емблематичен за демонстрациите във Франция след вълната от атентати, отнел живота на 17 души, 12 от които работеха в сатиричния седмичник "Шарли ебдо".

Французи и араби - "единни сме в борбата срещу терора", заяви Франсоа Оланд, коментирайки тази снимка. "Има ли по-красив символ, олицетворяващ тази солидарност в бедите и съпротивата, изразена в нея, за да вдъхнеш нова надежда", добави френският лидер.

Надписът "Всички ние сме Шарли" бе изписан с червени букви на френски и на арабски на фасадата на Института за изследвания на арабския свят.

Световната общност "прекалено закъсня с решенията", не успя да реагира по подходящ начин на конфликта в Сирия и не си взе необходимите поуки от тази трагедия, каза Оланд пред представителите на исляма.

Същевременно френският президент изтъкна, че Париж се възприема като съюзник на целия арабски свят и смята "да гради бъдещето" заедно с хората от арабските страни. Сред приоритетите тук Оланд посочи международното сътрудничество в Средиземноморието.

Споделяне

Още от Европа