Оланд поиска от Меркел по-сериозно участие в борбата с тероризма

Двамата призоваха за деескалация на напрежението между Москва и Анкара

Снимка: ЕПА

По-сериозно участие на Германия в световната борба с тероризма, поиска в сряда вечерта френският президент Франсоа Оланд след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Париж.

"Бих искал Германия да може да се ангажира дори повече в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак", заяви държавният глава на Франция.

По думите на Оланд "ако Германия може да стигне по-далеч, това ще е добър знак за битката срещу тероризма". От своя страна Меркел заяви, че ще помисли как Берлин може да помогне на Париж, но без да поема конкретни ангажименти, съобщава агенция "Ройтерс".

Тя все пак подчерта, че "нашият общ враг е тероризмът, нашата обща задача - да действаме решително, щом "Ислямска държава" не може да бъде убедена, то трябва да бъде победена с военни средства".

"Когато френският президент ме моли да помисля какво повече можем да направим, тогава е наш дълг да реагираме и ще реагираме много бързо", обобщи Меркел на общата им пресконференция с Франсоа Оланд.

Двамата не пропуснаха да призоват за деескалация на напрежението между Анкара и Москва по повод сваления във вторник руски бомбардировач от турски изстребител. Според Оланд е необходимо "да се направи всичко възможно колкото може по-скоро да се възстанови диалогът между Русия и Турция".

Очаква се в четвъртък френският държавен глава да разговаря и с руския му колега Владимир Путин. Той вече призова Анкара и Москва да работят за намаляване на напрежението, провокирано от свалянето на руски бомбардировач от турски изстребител във вторник.

Лидерите на Русия и Франция се договориха за разговора си в четвъртък на 17 ноември малко след атентатите в Париж. Веднага след това Путин нареди да бъдат установени по-тесни контакти и координация на действията между военните министерства и специалните служби на двете страни в хода на операциите срещу терористичните структури, извършвани от Франция и Русия в Сирия.

Руският президент нареди на руските военни да установят пряк контакт с френските си колеги и да работят с тях "като със съюзници", а също да разработят план за съвместна борба с терористите на територията на Сирия.

Френският президент заяви в сряда вечерта, че на срещата си с Путин в Москва ще каже, че Франция може да работи с Русия, ако тя съсредоточи военните си действия срещу ИДИЛ. Москва е обвинявана от Запада, че насочва въздушните си удари срещу представители на умерената сирийска опозиция, за да помогне на режима на Башар Асад, припомня ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?