Оланд: Правителството да извлече поука от първия тур на местните избори

Френското правителство трябва да се вслуша във французите и да извлече поука от лошите резултати, които получи на първия тур от френските местни избори, предаде Франс пред, цитирайки френския президент Франсоа Оланд. Оланд е говорил за това на заседание на Министерския съвет в сряда.

"Президентът подчерта, че без да се чака неделята, трябва да се вслушаме в гласа на французите", заяви правителствената говорителка Нажат Вало-Белкасем. "Правителството трябва да извлече поука от този вот, трябва да работи за възстановяването на страната по-бързо, с повече сила, повече постоянство и социална справедливост", допълни говорителката.

На първия тур на местните избори управляващите социалисти получиха силна плесница, защото крайнодесният Национален фронт се представи много добре, отбелязва Франс прес.

Премиерът Жан-Марк Еро беше засипан с критики и отново се заговори за промени в кабинета. Еро е бивш кмет на Нант. Той не е харизматична личност и двете му години начело на правителството бяха пълни с гафове. Бивш учител по немски, Еро се превърна в магнит за недоволството на французите в момент, в който страната се мъчи да излезе от кризата и да обърне тенденциите за увеличаване на безработицата.

От няколко седмици се твърди, че Еро ще бъде заменен или от вътрешния министър Манюел Валс, или от председателя на Националното събрание Клод Бартолоне, или дори от Лоран Фабиюс, министъра на външните работи.

Много французи - 36,4 процента от избирателите, не гласуваха в първия тур от местните избори и от това спечели Националният фронт. Около 30 000 населени места вече си избраха кметове, но около 6000 ще избират кмет на втория тур тази неделя. В повечето случаи става дума за големи градове.

Националният фронт ще се опита да спечели между 10 и 15 кметски места. Партията застана начело на 21 общини на първия тур и ще бъде на балотаж в 315 общини на втория тур. През 1995 г. фронтът беше представен едва в 119 общини на втория тур.

Интервалът между двата тура на изборите е белязан от разделение в левицата. В Безие кандидатът на социалистите, който е на трето място след първия тур, отказва да се оттегли от битката, както поиска централното ръководство. Във Фрежюс и Перпинян социалистите се оттеглиха от надпреварата с недоволство и това ще е благоприятно за десницата в битката им с Националния фронт.

В някои градове - Авиньон, Рен и Монтрьой - има съюз между социалисти и кандидати на радикалната левица, която досега беше опозиция на правителството на Еро.

В Париж на първия тур начело излезе кандидатката на десницата Натали Косюско-Моризе. Тя сплоти лагера си, но съперничката ѝ - социалистката Ан Идалго, увеличи шансовете си със споразумение със Зелените.

В други градове има съюзи на местно ниво между фронта и десницата, въпреки че лидерите на десницата са против.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа