Президентски избори във Франция:

Оланд с 2-3% преднина пред Саркози, двамата отиват на втори тур

Рекордни 20 процента на първия тур за крайната десница

Оланд с 2-3% преднина пред Саркози, двамата отиват на втори тур

Кандидатът на социалистите за президент на Франция Франсоа Оланд е победител на първия тур на президентските избори  с около 28.3 на сто от гласовете, сочат прогнозните резултати, цитирани от френските медии. Сегашният президент Никола Саркози получава около 25.8 на сто.

Двамата ще се състезават на втория тур на 6 май.

Избирателната активност на проведените тази неделя избори е най-малко 80 на сто, с около 4 на сто по-ниска отколкото на първия тур през 2007 - 83.7 на сто, но значително по-голяма в сравнение с първия тур през 2002 г., когато е била 71.6 процента, посочва АФП.

Кандидатката на Националния фронт Марин льо Пен спечели за крайната десница небивалите за Франция близо 20 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори. Предишният рекорд за крайната десница на президентски избори бе през 2002 г., когато баща ѝ Жан-Мари льо Пен изненадващо получи почти 17 на сто от изборите и се класира за втори тур с тогавашния президент Жак Ширак, елиминирайки от надпреварата социалиста Лионел Жоспен.

Кандидатът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който получи днес около 11 на сто и се нареди на четвърто място, отправи призив за разгром на досегашния президент Никола Саркози на втория тур.

Както отбелязва агенция Ройтерс, надпреварата е била мотивирана предимно от това, че избирателите не харесват показния управленски стил на Саркози и неспособността му да се справи с безработицата, а не толкова от политическите му различия с опонента социалист Франсоа Оланд. В първия тур на изборите на 22 април участваха още 8 кандидати, но никой от всичките 10 не успя да събере 50% от гласовете и затова ще има балотаж.

57-годишният Оланд обеща не толкова драстични бюджетни съкращения като Саркози. Той освен това възнамерява да обложи богатите с по-високи данъци, с които да финансира създаването на нови работни места. Предложението е 75% данъчна ставка на доходи над 1 млн. евро годишно.

Темите, върху които бе центрирана кампанията на 57-годишния Саркози, са силно надясно в политическия спектър - сигурността, имиграцията и ислямът. Той се надява да привлече част от електората на крайната десница.

Саркози, който управлява от 2007 година, обеща да намали огромния бюджетен дефицит на страната и да наложи данъци на хората, които напускат страната заради високи данъци.

Той призова също така за въвеждане на протекционистки мерки в областта на публичните поръчки и заплаши, че страната ще излезе от Шенгенската зона, ако останалите членове не ограничат имиграцията.

Оланд е социалист реформатор, по-скоро умерен, с амбициите да бъде по стил на управление "нормален" президент. Депутат и бивш лидер на социалистите, той се представя като кандидатът на "сериозната левица, който няма да разочарова".

Той иска да увеличи минималната заплата, да наеме още 60 хил. учители и да намали възрастта за пенсиониране на някои категории работници от 62 на 60 години.

Ако бъде избран, Оланд ще е първият президент-социалист във Франция от времето на Франсоа Митеран, който беше на поста два седемгодишни мандата между 1981 и 1995 година.

Сега френските президенти са избирани за срок от пет години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?