Оланд залага на растежа, за да даде нов тласък на Франция

Пет дни след призива за "смелост" към французите, за да се измъкнат от песимизма, президентът социалист Франсоа Оланд отново се върна към икономическия растеж - негов абсолютен приоритет за преодоляване на рекордната безработица във Франция, предаде Франс прес.

"Ще поема всички рискове", увери той в дълго изказване пред общественото радио Франс ентер. "Това, което искам, е Франция устойчиво да създава работни места. Това обаче ще стане само, ако растежът надвиши 1 процент", отбеляза той, представяйки основните линии на действие за 2015 година.

Оланд, който постави като условие да се кандидатира за нов мандат през 2017 година спада на рекордната безработица, подчерта волята си "да направи всичко", за да могат реформите му да проработят до края на петгодишния му мандат и дори възможно най-рано.

Той обясни продължаващото нарастване на безработицата във Франция с по-малкото излизащи в пенсия, отколкото появата на млади кадри на пазара на труда, за разлика от Германия.

Държавният глава изрази надежда да пожъне тази година първите плодове от политиката си на намаляване на тежестите за предприятията с цел стимулиране на инвестициите и заетостта.

Франсоа Оланд отбеляза също така, че гърците са свободни да избират съдбата си, но трябва да съблюдават поетите ангажименти. Той каза това в отговор на въпрос за евентуална победа на радикалната левица на изборите на 25 януари в Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа