Олег Гордиевски: Възможно е само 4- 5 души да са били посветени в плана за покушение срещу папата

Олег Гордиевски е бивш високопоставен офицер от КГБ, който по времето на атентата срещу папата през 1981 година е бил резидент на КГБ в Лондон.

Г- Гордиевски, какво означава отново посочването на КГБ като евентуален организатор на атентата срещу папата?

Като чете материалите за опита за убийство на папата, всеки съветски офицер, какъвто бях и аз, е почувствал, че към опита за убийство са причастни и съветските служби. През тези години бях вече подполковник от КГБ, но нищо не съм чувал за подготовка и за това, че КГБ е замесено в тази работа. По-интересно е, че ръководителят на отдела на КГБ, който отговаря за мокрите поръчки или за дела, свързани с убийства, ген. Калугин, който стана известен обществен деятел по-късно и сега живее в Америка, той се кълне и аз му вярвам, че службата му няма нищо общо с делото за папата. Но това не означава, че това е краят на проблема, защото по много признаци беше ясно, че в опита за убийство на папата са замесени не граждански служби на България и Съветския съюз, а военното разузнаване на двете страни. Доколкото делото беше много, много деликатно, мисля, че първо- не е бил съставен нито един документ (както например Сталин разстрелваше хората си често не оставяше никакви документи). Мисля, че никога няма да намерим документи, потвърждаващи кой носи отговорност за опита за покушение срещу папата.

Но в архивите на бившите чешки служби са намерени документи за две операции, една от които се казва " Пагода", а другата "Инфекция"?

Различните служби планираха различни операции. Някои от тях бяха - както например през 40-та година планираха убийството на Троцки - три съвсем различни групи агенти се опитваха да го убият. Мисля, че е станало така - Брежнев, който тогава беше много отслабнал интелектуално, имаше двама много верни, ползващи се с доверие и влияние помощници. Това бяха маршал Устинов, член на Политбюро и министър на отбраната, и Юрий Андропов, ръководител на КГБ. Възможно е в този малък заговор да е бил въвлечен заради изпълнението на служебните си задължения и ръководителят на международния отдел на ЦК Борис Пономарьов. Мисля, че тази четворка са се съвещавали и или по предложение на българския ръководител Тодор Живков или те самите съветски лидери са помолили, а Тодор Живков лесно се е съгласил да помогне в организацията за убийството на папата. Между гражданските разузнавания на КГБ и другите разузнавания и военните разузнавания на т.нар. социалистически страни имаше някакво разделение на функциите. България отговаряше за Гърция, Турция и в някаква степен за други близки страни като Италия. На съветското военно разузнаване също така беше известно, че българските служби имат добра агентура в Турция. Разбирате ли, ако вземете агент турчин, от турските служби, който е съвършено далеч от идеологията и не знае изобщо за какво става дума и го обработите в правилната посока и му обещаете, че ще има автомобил в центъра на Рим, който ще го спаси и че ако той бъде арестуван, службите ще направят всичко възможно да го освободят колкото може по-бързо. Така, че това е моят извод - това е била само ръката на Живков и ръководството на българското разузнаване и тези трима-четирима съветски ръководители.

В Съветския съюз всички тези вече са починали, възможно е да е жив само един човек, не съм сигурен, това е ръководителят на военното разузнаване по онова време, но може би и той е починал. Трябва да се търси истината сред ветераните на българските специални служби или сред хората, които са били близки до Тодор Живков.

Защо, все пак мислите, че България има нещо общо с това?

Мисля, че е България, защото Агджа беше свързан с България и защото там бяха български разузнавачи с кола.

Кои български разузнавачи, кого имате предвид?

Например Антонов и компания, които държаха лека кола наблизо. Но ако така присърце вземате това, че България е замесена, имайте предвид, че изказвам само своето предположение, защото истината може да е абсолютно неочаквано друга и предположенията за специалните служби и т.н. могат да се окажат грешни. Защото някакъв много странен млад турчин, който разказа маса глупости, за някои неща които той разказа за свои срещи с КГБ в Иран, аз знам, че човекът, с когото се е срещал уж в Иран, сега живее в Англия и е беглец от КГБ, така че Агджа е много ненадежден свидетел. Той или се преструва на глупак или наистина е луд. Ако зад него наистина имаше някакви сили в Турция, мисля, че рано или късно това ще излезе наяве, някой ще разкаже истината. Така, че версията е следната - или на най-високо ниво между Съветския съюз и България е било взето решение да бъде убит папата, или това е резултат от някакъв глупав инцидент, на странно стечение на обстоятелствата.

Кое изглежда по-логично?

Вече минаха 25 години и нищо не излезе на повърхността. Ако държави като Съветския съюз и България бяха намесени в това, след 25 години трябваше нещо да се разбере, а за сега нищо не е изплувало. Ситуацията е такава, че както и преди, и сега, за съжаление, нищо не знаем с точност.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?