"Олекваме" с още милиони по ФАР

"Олекваме" с още милиони по ФАР

До края на седмицата България ще изпрати в Брюксел справка за проектите по ФАР, по които има нарушения и ще изгубят европейско финансиране, съобщи в сряда пред Mediapool вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плучгиева.

В момента са блокирани около 126 млн. евро.

Това стана след като миналата година ЕК отне акредитациите на двете агенции по ФАР във финансовото и регионалното министерство. 220 млн. евро изгубихме безвъзвратно още тогава, а 323 млн. останаха под въпрос. Впоследствие ЕК реши да отблокира 197 млн. евро по проекти, одобрени от самата комисия преди 2007 г.. В периода след това проектите са одобрявани и разплащани от българските агенции, които изгубиха европейско доверие.

Плугчиева заяви пред Mediapool, че очаква справка за точната сума, която губим, както и за броя на лошите проекти, след което ще я обяви. Тя допълни, че справката е поискана и от самата комисия в писмо до Димитър Ивановски, национален координатор по усвояването на еврофондовете. Писмото е подписано от Майкъл Лий, директор на европейската дирекция по разширяване.

Причината е, че проверката на проектите по ФАР се точи вече месеци. В началото на годината Плугчиева каза, че има установени нарушения за проекти по ФАР на стойност 12.5 млн. евро, които ще връщаме в бюджета на ЕК.

След като ЕК отне парите на България по програма ФАР, правителството реши да плаща проекти с пари от бюджета и отпусна 207 млн. лв.

"По отношение на намерението на г-н Борисов (да закрие поста вицепремиер по еврфондовете) смятам, че това не е добро решение, без координация на оперативните програми просто не е възможно", каза още Плугчиева в сряда в интервю пред БНР.

"На всеки 15 дни се провеждаха регулярните работни срещи и ЕК насочваше цялата кореспонденция към вицепремиера и очакваше от вицепремиера да прави координация и контрол по изпълнение. И сега на практика ще отпадне партньорът на национално ниво за ЕК”, обясни вицепремиерът.

Тя наблегна отново на идеята си от централизация на работата с фондовете от Европа, като поясни, че не може да има пълна централизация.

"Това е гръцкият модел, който отива в другата крайност, на създаване на една

държавна агенция или само една структура. Това е модел, който не е приложим в момента, защото се намираме в средата на програмния период", каза Плучгиева.

Вече е подготвено предложение за намаляване на броя на Управляващите органи на оперативните програми от сегашните седем.

По думите на Плугчиева има възможност за обединение на програмите “Административен капацитет”, "Човешки ресурси” и "Конкурентноспособност” в един управляващ орган, а под друга обща шапка да минат “Околна среда“ и “Регионално развитие“, Според нея оперативна програма "Транспорт” трябва да остане отделно, както явно и националната програма за развитие на селските региони.

Вицепремиерът посочи, че новата организация на работата с еврофондовете трябва да се съгласува с ЕК, но нямало да се наложи сложни процедури като нови акредитации на управляващите органи, което може да отнеме половин година.

"Това всичко аз, което си позволявам да го предлагам, съм го консултирала вече с ЕК, така че за да не се стигне до сътресения и до блокиране на работата, на процеса, още повече сега, когато системата като такава е набрала темпо и резултатите ги има, и те са видими и са измерими.", казва тя.

Споделяне

Още от Бизнес